«Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών Και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επειγόντως απόφαση για «λήψη μέτρων στον χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα».
Δύο μήνες μετά από την υποβολή σχετικής ερώτησης, από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, για το αν η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης και αφού, στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε το σχετικό αίτημα, ο Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Στην ερώτηση της, η Κύπρια ευρωβουλευτής ερωτούσε την Κομισιόν (15 Μαΐου 2012), αν θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και αν κινδυνεύει να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης.
Απαντώντας γραπτώς (12 Ιουλίου 2012) , για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Όλι Ρεν, αναφέρεται στα όσα ήδη συνέβησαν – δηλαδή στην προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ- και υποστηρίζει ότι «η σε βάθος εξέταση της οικονομίας της Κύπρου από την Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες».
Αναλυτικότερα, στην απαντητική επιστολή του ο κοινοτικός Επίτροπος, αναφέρει ότι:
«Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται αντιμέτωπη με επικείμενες προκλήσεις που απαιτούν την επείγουσα λήψη μέτρων στον χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό τομέα.
» Στον δημοσιονομικό τομέα η Κύπρος διανύει ένα έτος δημοσιονομικής εξυγίανσης μεγάλης κλίμακας προκειμένου να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμα σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης είναι αμυδρές, καθιστώντας επιτακτική την πλήρη εφαρμογή της δημοσιονομικής στρατηγικής.
» Στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι συνέπειες της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στο χρέος της Ελλάδας ως αποτέλεσμα των απωλειών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του PSI και η επιδείνωση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο απαιτούν σημαντική αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη από τον κανονισμό ελάχιστη απόδοση, όπως ζητήθηκε από την ΕΑΤ.
» Η σε βάθος εξέταση της οικονομίας της Κύπρου από την Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες.
» Συγκεκριμένα, οι μακροοικονομικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στα δημόσια οικονομικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτούν στενή παρακολούθηση και επείγουσα επικέντρωση της προσοχής στην οικονομική πολιτική, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στις υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των αμοιβών πρέπει να είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης.
» Στις 25 Ιουνίου 2012 η Κύπρος υπέβαλε επίσημα στα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ αίτημα για εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια από τα EFSF/ESM ώστε να περιορίσει τους κινδύνους που προκύπτουν στον τραπεζικό τομέα και την εμφάνιση μακροοικονομικών ανισορροπιών. Εστάλη αίτημα για βοήθεια και στο ΔΝΤ.
» Το πρόγραμμα προσαρμογής θα καταρτισθεί κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης», καταλήγει στην επιστολή του ο Όλι Ρεν.
defencenet.gr