Στους ουρανούς το “φάντομ”, ο αγαπημένος μας Νίκος Σαργκάνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

ZΜέρα πάνδημης θλίψης η χθεσινή 8-12-24, για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αγαπημένο μας “φάν-τομ”, ο Νίκος Σαργκάνης, έφυγε στους ουρανούς. Μετά από μακρά μάχη με την επάρατο  νόσο, της οποίας τις επιθέσεις απέκρουε όπως και στην μπάλα επιτυχώς, έφυγε εχθές από τη ζωή, έχοντας εξαντλήσει όλες τις ανθρώπινες δυνατές αντιστά-σεις. Υπήρξε κορυφαίος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της Καστοριάς, του Ηλυσιακού, αλλά και της Εθνικής μας Ελλάδος, με μακρά, πολυεδρική και επιτυχή καριέρα και διεθνή επίσης καταξίωση. Με αποκρούσεις που έμειναν στην ιστορία και δικαίως του προσέδωσαν το επίθετο “φάντομ”, που ίπτατο στα γκολπόστ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την καριέρα του, ο μεγάλος μας τερματοφύλακας που είδε το φως της ζωής στην Ραφήναστις 13 Ιανουαρίου 1954, ξεκίνησε τη μακρά και εύκαρτη αθλητικά πορεία του, από τον Ηλυσιακό, στου οποίου την ανδρική ομάδα έκανε πρόβα τζενεράλε το 1969, στο φάσμα της Β Εθνικής, όπου και κατόρθωσε με μια σπουδαία παρουσία, να κρατήσει ανέπαφα τα δίχτυα της ομάδας του, για ένα μεγάλο σερί αγώνων. Επόμενος σταθμός του η Καστοριά το 1977, με κορύφωση στην μεγάλη τότε σπουδαία πορεία της ομάδας, την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, νικώντας στον  τελικό την περίοδο 1979-80, τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 5-2. Για να έλθει και η μεγάλη στιγμή της καριέρας του, με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81), ενώ παράλληλα εκλήθη και στην εθνική ομάδα. Θα συνεχίσει με το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκό το 1985, στον οποίο αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Μάλιστα στον τελικό, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι ο μεγάλος πορτιέρο, δείχνοντας την υψηλή κλάση του, απέκρου-σε δυο πέναλτι και ευστόχησε ως δεινός εκτελεστής που ήταν σε ένα, αναγορευόμενος στον κορυφαίο παίκτη της συνάντησης. Το 1990 έχοντας διανύσει πλέον μια σπουδαία πορεία χαράσσοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Α΄ Εθνική, μετεγράφη στον Αθηναϊκό, τον οποίο συνέδραμε σε μια ιστορική κούρσα, στο να τερματίσει 6-ος στο πρωτάθλημα και να είναι συνάμα φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου. Μάλιστα ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός, συμμετείχε στον ευρωπαϊκό θεσμό κύρους των Κυπελλούχων Ευρώπης, πραγματοποιώντας ο μεγάλος μας τερματοφύλακας, δυο επικές συμμετοχές στους αγώνες του Κυπέλου Κυπελλούχων Ευρώπης του Αθηναϊκού, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ειδικά στον επαναληπτικό στο Όλντ Τράφοντ. Και στους δυο αγώνες είχε διατηρήσει το τέρμα του ανέπαφο, για να λυγίσει ο Αθηναϊκός στον επαναλη-πτικό στην παράταση με 0-2, ενώ ο πρώτος αγώνας είχε λήξει με 0-0. Ο Νίκος Σαργκάνης μέσα από αυτή την πολύπλαγκτη πορεία του, κατέστη ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Σχετικά με την επίσης σπουδαία παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος, εκλήθη για πρώτη φορά το 1980. Με εντυπωσιακή αβάντ πρεμιέ στις 15 Οκτωβρίου 1980,στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982, όπου και απέκρουσε εν είδει του μεγάλου Ρώσσου γκολκίπερ Λέβυ Γιασίν, δυνατό σούτ του κορυ-φαίουΔανού Άλαν Σίμονσεν, διασώζοντας την  πρόκριση της Εθνικής μας, γεγονός που εξώθησε του δανούς δημοσιογράφους να του προσδώσουν το επίθετο φάντομ! Που έκτοτε θα τον συνοδεύει στην πολυεπίπεδηαθλητική του καριέρα. Με την εθνική μας αγωνίστηκε ως το 1991, σε συνολικά 58 αγώνες. Τέλος σημειώνουμε πως αποπερατώντας την ενεργό του δράση ως τερματοφύλακας ο Νίκος Σαργκάνης, δραστηριοποιήθηκε ως προπονητής, από-κτώνταςδίπλωμα προπονητή ποδοσφαίρου Α΄ και εκπαιδευτή παράλληλα τερματοφυλάκων, στην εκπαιδευτική ομάδα της UEFA.

Πάνω από όλα όμως, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ένας ευγενής και ζεστός άνθρωπος, του οποίου το κοινωνικό σήμα, θα μείνει ανεξίτηλο στην καρδιά μας! Καλό ταξίδι αγαπημένε μας πορτιέρο, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Υπήρξες αθλητικά έξοχος και κοινωνικάλεβέ-ντης !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ