Αναψε φωτιές η δήλωση του Χριστοδουλίδη για μελλοντική ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζήτηση έχει αρχίσει για «μεταβολές» στον χάρτη του ΝΑΤΟ, συνεπεία αυτών που συμβαίνουν στον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής μας. Η διατυπωθείσα πρόταση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι στο μέλλον η Κύπρος θα μπορούσε να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ακούστηκε σαν πυροτέχνημα, ενώ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου αλλά και στην ίδια την Αγκυρα.

Νικ. Σταυρουλάκις

Σε πρώτη ανάγνωση και χωρίς εμβάθυνση στις ένθεν κακείθεν απόψεις και μόνο το γεγονός της παραπάνω διαπιστωμένης σύμπτωσης απόψεων της αντιπολίτευσης του ΑΚΕΛ και της Αγκυρας υποδηλώνει ότι η πρόταση Χριστοδουλίδη τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, προκαλώντας αμηχανία, για διαφορετικούς λόγους, στα διάφορα κέντρα, ως προέκταση των γεωπολιτικών επιπτώσεων, στις οποίες μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει σεισμούς πολλών Ρίχτερ, στη γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην ανατολική Μεσόγειο, ταράζοντας τις ευαίσθητες τεκτονικές ισορροπίες που επικρατούν στις μέρες μας.

Δύο παράλληλα θέματα ζυμώνονται πλέον, με τον διεθνή παράγοντα να εκφράζεται ευμενώς σε μία τέτοια προοπτική:

1. Η όξυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και η ευθεία διατύπωση από παράγοντες του επίσημου Ισραήλ και προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Το ισραηλινό lobby έχει αρχίσει να υποσκάπτει τη θέση της Τουρκίας στο βορειοατλαντικό σύστημα ασφάλειας. Δεν πρόκειται για επινόηση του Ισραήλ από το πουθενά, αλλά εδράζεται στην εύλογη ανησυχία μετά τη στάση που έχει άρει η Τουρκία τόσο στην κρίση της Μέσης Ανατολής όσο και στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

2. Συζήτηση για μελλοντική συνεργασία της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, με ορίζοντα την ένταξη. Η συζήτηση άρχισε μετά την προσεκτική και διπλωματικά σταθμισμένη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη περί βολιδοσκόπησης των ΗΠΑ «για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει ευκαιρίες έτσι ώστε, όταν όλα είναι στη θέση τους (sic), η Κύπρος να μπορεί να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ». Η δήλωση ήρθε σε στιγμή που οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειο.

Η πρόταση έθεσε ήδη την Κύπρο στη δίνη έντονης εσωτερικής αντιπαράθεσης ΔΗ.ΣΥ. – ΑΚΕΛ, ενώ γεννά σειρά ερωτημάτων:

– Ποια η θέση της Αθήνας;
– Πώς σχετίζεται η λύση αυτή με το Κυπριακό;
– Πώς το αντιμετωπίζει η Αγκυρα;

Η αντίδραση του Ερσίν Τατάρ στην πρόταση Χριστοδουλίδη αποκαλύπτει την ισχύ της. Το ΝΑΤΟ δεν είναι Ε.Ε., η «μητέρα πατρίδα Τουρκία που δεν θα επιτρέψει αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις» ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, επικρίνοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ατζέντα, προκειμένου «να κερδίσει τη χαμένη στήριξη του ελληνοκυπριακού λαού».

Ποια «χαμένη στήριξη» ανακάλυψε ο Τατάρ μόνο αυτός γνωρίζει. Να σημειωθεί ότι τη δήλωση αυτή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέλεξε να διατυπώσει γραπτώς, ενώ το γεγονός ότι επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, το στοιχείο μιας δήθεν χαμένης στήριξης, χαρακτηρίζεται εύκολα ως θέση πανικού. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι ο Ε. Τατάρ στη δήλωσή του πρόσθεσε: «Η συμβουλή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του τον λαό, να εσωτερικεύσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για συνεργασία που θα ωφελήσει τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και την περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά επειδή σε εκείνη τη συνάντηση δεν βρήκε την ανταπόκριση που επεδίωκε, άρχισε τώρα να μιλά για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπερ έδει δείξαι… Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Χριστοδουλίδη είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις νέες απόψεις που διατρέχουν τους διαδρόμους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ έχει και την πλήρη στήριξη της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία βυθίζεται στη δίνη μιας άσκοπης εσωτερικής αντιπαράθεσης. Η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη περί μελλοντικής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έγινε αφετηρία για σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗ.ΣΥ. και ΑΚΕΛ, όχι πρωτόγνωρη, καθώς και στο παρελθόν η πολιτική σκηνή στη Μεγαλόνησο χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις των δύο ισχυρών πολιτικών πόλων όταν θίγονται συμφέροντα εκτός Κύπρου.

Η επίκληση από το ΑΚΕΛ του γνωστού ιδεολογικού προτάγματος της Αριστεράς δεν πείθει κανέναν. Η εκδήλωση αυτή είναι διαχρονική στην Κύπρο και σχετίζεται με τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας και όχι διότι η Αριστερά υποστηρίζει την ειρήνη, ενώ το ΝΑΤΟ είναι μιλιταριστική μηχανή της Δύσης.

Η πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αννίτα Δημητρίου μίλησε για ευκαιρία συμπόρευσης με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ και κάλεσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει με συνέπεια και αξιοπιστία. Από την άλλη πλευρά το κόμμα της Αριστεράς, ΑΚΕΛ, κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΔΗ.ΣΥ. να αναλογιστούν ποιες επιπτώσεις θα έχει η οριστική διάρρηξη των σχέσεων της Κύπρου με δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Σφοδρές αντιδράσεις από την Αγκυρα

Οπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση Χριστοδουλίδη περί ΝΑΤΟ έφερε αντιδράσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου, σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αιτηθεί για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα και η προσπάθεια για ένταξη θεωρείται απαράδεκτη για την Τουρκία, γιατί θα διασαλευτεί η ευαίσθητη ισορροπία στο νησί και θα επηρεαστεί αρνητικά το Κυπριακό. Πρόκειται για μια πάγια θέση της Τουρκίας, η οποία και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, τονίζει ότι ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση της Αγκυρας.

Εννοείται ότι όσο η Τουρκία παραμένει μέλος στο ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν «πλησιάζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εκτός εάν τα γεράκια της Αγκυρας επινοήσουν λύση του Κυπριακού εντός του ΝΑΤΟ, εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να μην ανησυχεί όσους αναγνωρίζουν την αναθεωρητική τακτική της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ