Αλεύρι από ζωύφια για ζωοτροφές και όχι μόνο – Αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν οι κτηνοτρόφοι – Χάνουν έδαφος τα παραδοσιακά προϊόντα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί παράγοντες έρχονται και περιστρέφονται σε έναν ενιαίο κύκλο τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά το διατροφικό μέλλον, καθώς ζητήματα όπως η έλλειψη τροφής, η κλιματική κρίση, οι αυξημένες ανάγκες, ακόμη και ο υποσιτισμός ολόκληρων χωρών αναζητούν λύσεις, που θα είναι κοινές και όχι καθεμιά σε βάρος των υπόλοιπων θεμάτων.

Του Χρυσόστομου Τρίμμη – εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί και η συζήτηση για την αξιοποίηση εντόμων για παραγωγή προϊόντων, αλλά και για απευθείας κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Μια διοργάνωση, μάλιστα, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου του 2025 έχει «φουντώσει» τη σχετική συζήτηση, και ήδη καταγράφονται αντιδράσεις για την προώθηση της εντομοφαγίας από την πλευρά κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα, στις 29-31 Ιανουαρίου 2025, η ΕΑΑΡ (Ευρωπαϊκή Ενωση για την Παραγωγή Ζώων) διοργανώνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα workshop με τίτλο «Insect Genetic IMProvement, IMPlementation, IMPact» (εντομογενετική βελτίωση, εφαρμογή, αντίκτυπος), εστιάζοντας στις εφαρμογές της εντομοκαλλιέργειας. Η πρώτη και βασική αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων και του τεχνικού συμβούλου του, Θωμά Μόσχου, που σε διαδικτυακή τοποθέτηση ανέφερε:

«Θεατές στον αφανισμό μας, λοιπόν, αφού προωθούν πλέον την παραγωγή τροφίμων από έντομα, περιθωριοποιώντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία που στήριξαν για αιώνες τις τοπικές κοινωνίες και τη διατροφική επάρκεια. Αυτό είναι το εναλλακτικό και πράσινο μέλλον που θέλουμε; Αντί να στηρίξουν τον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, επενδύουν σε εντομοκαλλιέργειες, όσο εμείς παλεύουμε με οικονομική και κλιματική κρίση. Ο χρόνος μέτρα αντίστροφα πλέον…»

Ο κ. Μόσχος μίλησε στον «Ε.Α.» και εξήγησε τη βάση της τοποθέτησής του κατά της παραγωγής εντόμων προς βρώση. «Είναι προφανές ότι ο κλάδος μας είναι σε πόλεμο με τις κυβερνήσεις μας. Είναι προφανές επίσης ότι δεν θέλουν να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή όπως υπήρχε μέχρι τώρα και την έχουν στοχοποιήσει με την πράσινη ατζέντα, θεωρώντας φυσιολογικό να έχουμε φωτοβολταϊκά στα χωράφια και όχι μια αγελάδα που βόσκει. Εχουν στρέψει την κοινή γνώμη προς την άποψη ότι αυτό πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό και δίνουν άδειες για παραγωγή τροφίμων με πρωτεΐνες εντόμων κ.λπ.» εξηγεί αρχικά ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ.

Πώς θα περιορίσει, λοιπόν, η εντομοπαραγωγή την παραδοσιακή κτηνοτροφία; «Δεν διαφωνούμε ότι πρόκειται για μια εναλλακτική παραγωγή. Αλλά δεν γίνεται να επιβάλλεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Οδηγούν τον κόσμο να καταναλώνει συνθετικά τρόφιμα. Δεν μπορεί να γίνεται κατάληψη όλης της παραγωγικής γης, και από εκεί και πέρα να γίνεται προσπάθεια παραγωγής τροφίμων σε κλειστά εργοστάσια, π.χ. εντόμων» συμπληρώνει.

Αλυσίδα, λοιπόν, οδηγεί στην εντομοφαγία; Χρήση της παραγωγικής γης για άλλους σκοπούς (όπως η παραγωγή πράσινης ενέργειας), και κάλυψη των κενών στη διατροφή με προϊόντα που και λιγότερο χώρο χρειάζονται και πιθανότατα παράγονται με μικρότερο κόστος, ίσως σε βάρος του παραδοσιακού πρωτογενούς τομέα, των προϊόντων και των παραγωγών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ