Σήμερα είναι 29 Νοεμβρίου, η σημαδιακή μέρα ενός κράτους που δεν υπάρχει για πάνω από 30 χρόνια, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα πάψουν ποτέ να το αγαπούν, και ακόμη και μετά από τρεις δεκαετίες αισθάνονται ακόμα Γιουγκοσλάβοι, γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους Γιουγκοσλάβο (δηλαδή, Νοτιοσλάβο) σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα Σκόπια δεν υστερούν πολύ σε αυτό. Αυτή τη μεγάλη μέρα, μιλήσαμε για την πρώην Γιουγκοσλαβία με τον Γκόργκι Νικόλοφ από το Κότσανι, τον οποίο όλοι γνωρίζουν με το παρατσούκλι του – ο Τίτο.
Ποιος είναι ο Τίτο από το Κότσανι, γιατί έχει αυτό το παρατσούκλι και γιατί ζει ακόμα στο παρελθόν μετά από τόσο καιρό, μας αποκάλυψε το λόγο, γράφει το δημοσίευμα.
«Έχουμε την Ένωση ‘Γιόσιπ Μπροζ Τίτο’ που ιδρύθηκε το 2004, τακτικά για πάνω από 20 χρόνια στις 4 Μαΐου πηγαίνω στον τάφο του Τίτο, στις 29 Νοεμβρίου πηγαίνω στο Jajce, στις 25 Μαΐου κάνουμε σκυταλοδρομία στο Κότσανι. Είναι στο αίμα μου, νιώθω τη Γιουγκοσλαβία ως χώρα μου και δεν θα την παρατήσω ποτέ» δήλωσε κατηγορηματικά.
Ζούμε στην χώρα αυτή εδώ και 33 χρόνια, αλλά η νοσταλγία δεν φεύγει. Ο Νικόλοφ έχει εξήγηση και γι’ αυτό.
– Ας μην κοροϊδευόμαστε, αλλά εκείνη την εποχή ήταν πολύ καλύτερη από τώρα. Πρώτα από όλα ελευθερία, μετά δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία.
Η σημερινή εποχή είναι ένα τρελοκομείο. Ήμουν αστυνομικός σε όλη μου τη ζωή, τώρα είμαι συνταξιούχος και δεν ήξερα τι είναι τα ναρκωτικά.
Και τώρα τα ναρκωτικά σε κάθε βήμα. Τι να περιμένουμε τώρα από τους νέους;
Παλαιότερα ήταν γνωστό ότι θα κλείσει τα 18 και πρόκειται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Διαμορφώνεται ως άτομο. Και τώρα δεν μπορείς να πεις τίποτα στους νέους.
Τώρα λένε ότι υπήρχε το Γκόλι. Και ποιος το καταλαβαίνει; Υπήρχαν 2.000 άνθρωποι στο Goli Otok (νησί στην Κροατία όπου υπήρχε φυλακή), αλλά 22 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σωστά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί στα Σκόπια που σέβονται ακόμη αυτή τη χώρα, και αυτός δεν είναι μικρός αριθμός πολιτών, γιατί όλοι γνωρίζουν πώς ζούσαμε τότε και πώς ζούμε τώρα.
«Στο Σύλλογο ‘Γιόσιπ Μπροζ Τίτο’ υπάρχουν πάνω από 500 μέλη, είμαστε πιστοποιημένοι από το δικαστήριο και γιορτάζουμε όλες τις γιορτές. Όταν κάνουμε σκυταλοδρομία στις 25 Μαΐου έρχονται πολλοί για τη σκυταλοδρομία. Ένα χρόνο δημοσιογράφοι της ιαπωνικής εθνικής τηλεόρασης ήρθαν να δουν πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει Γιουγκοσλαβία αλλά να υπάρχουν Γιουγκοσλάβοι.
Ας μην κοροϊδευόμαστε, αλλά υπάρχουν πολλοί Γιουγκοσλάβοι και υποσυνείδητα όλοι αγαπούν αυτή την παλιά χώρα.
Και τώρα υπάρχουν κάποιοι που την αρνούνται από κακία. Πού είναι λοιπόν το κακό; Και στην Αμερική δεν είναι όπως θα έπρεπε. Πάνω απ’ όλα όμως, περάσαμε μια ωραία ζωή. Πάνω απ’ όλα σεβασμός, φιλία και ειλικρίνεια, και τώρα απατεώνες σε κάθε βήμα, λέει ο νοσταλγός της Γιουγκοσλαβίας.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ