Στα επερχόμενα απομνημονεύματά της, Freedom: Memoirs 1954-2021, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποκαλύπτει την εμπειρία της από τη γνωριμία με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τα απομνημονεύματα, τα οποία θα δημοσιευθούν σε περισσότερες από 30 χώρες στις 26 Νοεμβρίου, προσφέρουν ενδιαφέροντα αποσπάσματα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μέρκελ στην αντιμετώπιση του Τραμπ, τον οποίο περιέγραψε ως άτομο με επιχειρηματικό πνεύμα και επικεντρωμένο στα κέρδη και τις ζημίες.
Στα απομνημονεύματα, η Μέρκελ περιγράφει πώς ζήτησε συμβουλές από τον Πάπα Φραγκίσκο για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ μετά την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος του ήταν να πείσει τον Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, ο Πάπας έδωσε γενικές συμβουλές: «Λύγισε, λύγισε, λύγισε, αλλά φρόντισε να μην σπάσεις». Η Μέρκελ έγραψε ότι ο Πάπας συνειδητοποίησε αμέσως ότι μιλούσε για τον Τραμπ και την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το κλίμα.
Η Μέρκελ περιγράφει ότι ο Τραμπ βλέπει τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός κατασκευαστή ακινήτων που «μπορεί να πουλήσει ένα κομμάτι γης μόνο μία φορά» και ότι αν δεν το πάρει, κάποιος άλλος θα το πάρει.
Αυτή η αντίληψη, σύμφωνα με τη Μέρκελ, επηρέασε τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη διεθνή πολιτική. Σημείωσε επίσης τον ξεκάθαρο θαυμασμό του Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, η Μέρκελ ήταν ένας από τους μακροβιότερους και με τη μεγαλύτερη επιρροή εκλεγμένους ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, έχει αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις, από την κρίση χρέους της ευρωζώνης μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού και την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Μέρκελ θεωρούνταν «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», ένας τίτλος που παραδοσιακά απονέμεται στους Αμερικανούς προέδρους.
Ωστόσο, η Μέρκελ έγραψε στα απομνημονεύματά της, που ετοίμασε πριν από την επανεκλογή του Τραμπ, ότι ήλπιζε πολύ ότι η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα πετύχαινε μια νίκη στο μέλλον.
Τα απομνημονεύματα περιλαμβάνουν επίσης λεπτομέρειες από τις συναντήσεις της Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον περιέγραψε ως κάποιον που προσπαθούσε απεγνωσμένα να τον πάρουν στα σοβαρά και ήταν πάντα έτοιμος για εκδίκηση.
«Τον έβλεπα ως κάποιον που δεν ήθελε να τον περιφρονούν, πάντα έτοιμο να απαντήσει βίαια… Μπορεί να το βρείτε αυτό παιδικό ή περιφρονητικό, αλλά σημαίνει ότι η Ρωσία δεν εξαφανίστηκε ποτέ από τον χάρτη», έγραψε η Μέρκελ.
Η Μέρκελ πρότεινε επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 μπορεί να έχει υπολογιστεί ότι συμπίπτει με την έξοδό της από την εξουσία.
Ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε: «Δεν θα είσαι καγκελάριος για πάντα, και μετά θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και θέλω να το αποτρέψω».
Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα που απολάμβανε η Μέρκελ κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, η κληρονομιά της δέχεται αυξανόμενη κριτική.
Κάποιοι την κατηγορούν για υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η οποία συνέβαλε στην ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία.
Ωστόσο, η Μέρκελ έχει εκφράσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την έλλειψη μεταμέλειας για τις πολιτικές της απέναντι στη Ρωσία και επέλεξε να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που άφησε την εξουσία.
Τα απομνημονεύματα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην Ουάσιγκτον στις 2 Δεκεμβρίου παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζουν την πολιτική της διαδρομή και τις σχέσεις της με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τραμπ και Πούτιν.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ