Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στην κατάληψη του Κουρσκ από τις δυνάμεις του Κιέβου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μπαίνει σε λίγο σε τρίτο χειμώνα.

Το Κίεβο προχώρησε στην κατάληψη ρωσικών εδαφών, σε μια επιχείρηση πίεσης των συμμάχων του να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξουν, όπως δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα βασικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας στη δύναμη πυρός εκεί όπου βρίσκονται, πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Οι αμερικανικοί πύραυλοι επιφανείας – επιφανείας ATACMS και -αντίστοιχα- οι βρετανικοί, γαλλικοί και γερμανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow, SCALP_EG και Taurus θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να καταστρέψει αποτελεσματικότερα γέφυρες, αποθήκες όπλων και κυρίως τα αεροδρόμια από τα οποία απογειώνονται τα ρωσικά αεροσκάφη, οπλισμένα με βόμβες ολίσθησης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS για να καταστρέψουν τις πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του μηχανικού στην περιοχή Koυρσκ, στοχεύοντας υποδομές επιμελητείας στη μεγάλη διασυνοριακή εισβολή τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε τουλάχιστον τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ από τότε που το Κίεβο εξαπέλυσε, στις 6 Αυγούστου, μια μεγάλη επίθεση εντός του εδάφους στη δυτική Ρωσία, προχωρώντας σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων.

Σε κλοιό το Ντονμπάς

Η τακτική του Κιέβου, όμως, μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί. Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις στο Ντονμπάς, ενώ έχει συγκεντρώσει ένα ετερόκλητο πλήρωμα δυνάμεων από αλλού για να σταματήσει την ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ.

Εάν η επίθεση στο Κουρσκ μπορεί -όπως σαφώς ελπίζει ο Ζελένσκι- να κινητοποιήσει τη συμμαχική υποστήριξη και τις προμήθειες όπλων, πείθοντας παράλληλα τους δυτικούς ηγέτες να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τους εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος, μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στην Ουκρανία. Ενα από τα ερωτήματα που θέτουν αναλυτές είναι εάν θα μπορούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση. Με τη Ρωσία να έχει επανειλημμένα αναφέρει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, η συζήτηση για το αν ο Πούτιν θα προχωρούσε ποτέ σε αυτό το ακραίο μέτρο παραμένει ανοιχτή, όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του επί των γεγονότων του τελευταίου 10ημέρου στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Ανησυχία επικρατεί και για την κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη, καθώς η Λευκορωσία -στενός σύμμαχος του Πούτιν- φαίνεται πως… μπαίνει στο παιχνίδι, αφού δηλώνει πως έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών δεν διευκρινίστηκε, αλλά ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αποτελείται από 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 συνοροφύλακες, σύμφωνα με τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του 2022.

Κατοχή ή υποχώρηση; Ιδού το δίλημμα του Ζελένσκι

Οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει αν θα ενισχύσει τα στρατεύματα και θα προσπαθήσει να κρατήσει ή να προωθήσει την εισβολή της ή να αποσυρθεί προτού η Ρωσία προβεί σε μια οργισμένη και θανατηφόρα απάντηση.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο αμυντικό think tank του Royal United Services Institute, δήλωσε ότι «η διατήρηση μιας δύναμης οποιουδήποτε μεγέθους στη Ρωσία και η άμυνα έναντι αντεπιθέσεων θα είναι δύσκολες, δεδομένων των περιορισμένων αποθεμάτων που διαθέτει η Ουκρανία. Ούτε έχει οδηγήσει -μέχρι στιγμής- τους Ρώσους να επιβραδύνουν τις προόδους τους γύρω από το Ντονμπάς, όπου οι καταστάσεις γύρω από το Τσάσιβ Γιαρ και προς το Ποβρόβσκ παραμένουν δύσκολες».

Ουκρανοί αξιωματούχοι και αμυντικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η εισβολή στη Ρωσία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην Ουκρανία μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία.

Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, καθώς μια πιθανή δεύτερη θητεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρνει μαζί της την πιθανότητα να πιεστεί ή να αναγκαστεί η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τον εχθρό της και σε πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση εδαφών στο Κουρσκ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί, αν και αυτό θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος μπροστά σε μια ισχυρότερη και πιο οργανωμένη αντίδραση της Ρωσίας στην εισβολή.

Αδιέξοδο βλέπει το Πεντάγωνο

Η Ουκρανία και η Ρωσία στερούνται αμφότερες τα στρατιωτικά μέσα για να οργανώσουν μεγάλες επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης, δήλωσε η υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου σε νέες εκτιμήσεις, που υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς αδιέξοδο.

Οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών άμυνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να μη διαθέτει τα πυρομαχικά για να φτάσει την ικανότητα της Ρωσίας να ρίχνει περίπου 10.000 βολές πυροβολικού την ημέρα, ακόμα και μετά την απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που ξεκλείδωσε νέα στρατιωτική βοήθεια, τον Απρίλιο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν ικανές για αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει υιοθετήσει μια στρατηγική εξάντλησης της Ουκρανίας και θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια νεκρή ζώνη που κατέλαβαν τα στρατεύματά της – αλλά δεν έχει αρκετή δύναμη «για να απειλήσει μια βαθύτερη προέλαση σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία, όπως η πόλη Χάρκοβο», ανέφερε η DIA σε μια παρατήρηση.

Τα συμπεράσματα της υπηρεσίας πληροφοριών άμυνας περιλαμβάνονται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που εξέδωσε ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Στορτς.

Απηχούν τις δημόσιες δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Μίλεϊ, πρώην προέδρου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι η σύγκρουση ήταν έτοιμη να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή καλύπτει την τρίμηνη περίοδο, που έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του τελευταίου πακέτου βοήθειας, ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ