Η πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε μια αισθητή αλλαγή στη θέση της έναντι του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στην αρχή της σύγκρουσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρείχε άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ, εκφράζοντας τη συμπάθειά του για αυτό και τονίζοντας ότι η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν γρήγορη και αποφασιστική εάν αντιμετωπίσουν παρόμοια κατάσταση.
Ωστόσο, τις επόμενες τρεις εβδομάδες, η θέση του Προέδρου άλλαξε για να γίνει πιο επικριτική για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ λόγω της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα.
Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα εμποδίσει τις συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι οποίες είναι πρωτοβουλίες στις οποίες αντιστέκεται η ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική θέση άλλαξε επίσης λόγω της διεθνούς καταδίκης των ενεργειών και των διαδηλώσεων του Ισραήλ εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά αφού ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, προκαλώντας παγκόσμια οργή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θέση του Προέδρου Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ αντανακλά την επίγνωσή του για την κατάσταση της πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο. Αν και έχει μακρά ιστορία υποστήριξης του Ισραήλ, υπήρξε επίσης ειλικρινής επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, περιγράφοντας είναι το πιο ακραίο στην ιστορία του Ισραήλ.
Με την πάροδο του χρόνου, οι επιφυλάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκαν, καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να μην έχουν ξεκάθαρο τέλος στη σύγκρουση και την περίοδο μετά την εισβολή.
Το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλεψαν το Ισραήλ να σταματήσει την χερσαία εισβολή, τονίζοντας την ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων ομήρων, παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, καλύτερου σχεδιασμού του πολέμου και προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποίησαν ότι η διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ γινόταν όλο και πιο προκλητική, με την αυξανόμενη αντίθεση στον αραβικό κόσμο και από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτήν την περίπλοκη και εξελισσόμενη κατάσταση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να προχωρά με προσοχή, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στη Γάζα και προώθησης μιας ειρηνικής λύσης στο πόλεμο του Ισραήλ.
New York Times
—