Δημοσίευση των Financial Times υποστηριζει πως η Ελλάδα θα νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Eλλάδα σχεδιάζει την νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και υπερτονίζουν «το δίλημμα των δεξιών κυβερνήσεων που προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις μεταναστών».

Σύμφωνα με τους FT, τo ζήτημα αυτό συζητήθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σχέδιο απορρόφησης στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αφορά σε μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης.

Greece to integrate irregular migrants amid labour shortage

Ο κ. Καιρίδης εξήγησε στο ΚΥΣΕΑ ότι το εν λόγω σχέδιο για τους 300.000 μετανάστες στοχεύει στον περιορισμό των μεγάλων ελλείψεων στην γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευαστικές εργασίες και δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά «θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους απασχόλησης και εισφορές και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Υπερτριπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών

Οι Financial Times αναφέρουν, επίσης, ότι οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 7.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, με τις δομές φιλοξενίας να βρίσκονται στα όριά τους.

Ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε στους FT ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν τα σύνορα επιμελώς, αλλά και (…) να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες στους αιτούντες άσυλο».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα προγράμματα αλλοδαπών εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην χώρα.

Επισήμανε, επίσης, πως υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που δουλεύουν στην παραοικονομία δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ