Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Michael McCaul, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Michael Waltz και ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής Joe Wilson έγραψαν επιστολή σχετικά με τις προσεγγίσεις για την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ και την κατάσταση των Κούρδων.
«Σας καλούμε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να βάλετε τέλος στην απαράδεκτη προσέγγιση έναντι των Κούρδων του Ιράκ και της κυβέρνησης της περιοχής του Κουρδιστάν από στοιχεία που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ», ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σύνταγμα του 2005 που αναγνωρίζει την αυτονομία του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ο ρόλος των Κούρδων στην αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους- ISIS.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν είναι μια από τις πιο αξιόπιστες διοικήσεις προς ΗΠΑ στο Ιράκ και αναφέρει ότι οι Κούρδοι υφίστανται οικονομική, πολιτική και νομική πίεση από κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Ιράκ, Φαΐκ Ζεϊντάν, καθώς και από στοιχεία που υποστηρίζονται από το Ιράν. Σημειώθηκε ότι είναι εκτεθειμένη σε στρατιωτικές απειλές.
Η επιστολή ανέφερε ότι το Συμβούλιο Υπουργών, υπό την προεδρία του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, συμφώνησε να «δανείσει» 2,1 τρισεκατομμύρια δηνάρια Ιράκ στην περιοχή του Κουρδιστάν για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
«Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικός είναι ο Αγωγός Ιράκ-Τουρκίας. Το κλείσιμό του διέκοψε μεγάλο μέρος των εσόδων της περιοχής του Κουρδιστάν.
«Αυτή η κατάσταση συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και το Ιράν είναι σε θέση να εξάγει πετρέλαιο φαινομενικά ατιμώρητο, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ».
Στην επιστολή τονίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στη δήλωσή του στις 15 Αυγούστου, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος μεταξύ Βαγδάτης, Άγκυρας και Ερμπίλ και ανέφερε: «Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των ευρύτερων σχέσεών μας».
Στην επιστολή του πρωθυπουργού Μασρούρ Μπαρζανί προς τον Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, είπε:
«Σας γράφω σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, σε μια καμπή που φοβάμαι ότι θα δυσκολευτούμε να την ξεπεράσουμε. Αιμορραγούμε οικονομικά και αποδυναμωνόμαστε πολιτικά.
«Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, ανησυχώ σοβαρά ότι αυτή η άτιμη εκστρατεία εναντίον μας θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του μοντέλου του Ομοσπονδιακού Ιράκ που υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 και ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν έκτοτε».
Οι δεσμεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως αναφέρεται που αναλήφθηκαν για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν δεν ήταν επιτυχείς.
Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι «χρειάζεται νέα στρατηγική» στο Ιράκ και προστίθεται: «Ζητάμε να φέρετε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη με τον πρωθυπουργό Σουντάνι στη συνάντησή σας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Σας ζητάμε επίσης να μας ενημερώσετε για τα νέα συγκεκριμένα βήματα που θα κάνει ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν».
Rûdaw
—