Με μια ξαφνική κίνηση ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξή του ένα «κλικ» πιο μπροστά από τις ως τώρα θέσεις όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και των άλλων κομμάτων. Με μια πρόταση-«βόμβα», που έχει αντιμνημονιακό άρωμα και αιφνιδίασε τη Συγγρού, πρότεινε το πάγωμα των μέτρων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αφού βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση και απομένουν μόνο τρεις εβδομάδες για να αποκρυσταλλωθεί τι πρέπει να γίνει, νομίζω, δεν θα ενοχλούσε την Ευρώπη να προχωρήσουμε σε ένα πάγωμα των αποφάσεων του Ιουλίου».
Σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις στελεχών των άλλων κομμάτων, που παρακολουθούν τις ζυμώσεις οι οποίες
γίνονται αυτήν την περίοδο στην Κεντροδεξιά, η κίνηση του κ. Αβραμόπουλου δεν αποσυνδέεται από την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ. και τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπενθύμισαν την απουσία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. από τη… σεμνή τελετή ανακοίνωσης της επιστροφής της κυρίας Μπακογιάννη που έγινε στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Ο ίδιος βέβαια διπλωματικά δήλωσε ότι «το άνοιγμα προς πρόσωπα και ομάδες ήταν θετικό, χάρηκα που είδα ότι άνοιξαν πόρτες».
Η θέση αυτή του κ. Αβραμόπουλου για πάγωμα μέτρων, που λειτουργεί ως ρεαλιστική και διεκδικητική πλατφόρμα, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αποτελεί ένα άνοιγμα σε πολίτες που ζητούν να μην υλοποιηθεί ο κύκλος των περικοπών και επέλεγαν να ψηφίσουν άλλα, πλην Ν.Δ. κόμματα. Ορισμένοι εκτιμούσαν πάντως ότι αποτελεί και ένα «μήνυμα» προς την ηγεσία της Ν.Δ. για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ως τις εκλογές προκειμένου να «εξουδετερώσει» την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα.
Μεταξύ των μέτρων που προβλεπόταν να ληφθούν ήταν οι περικοπές σε μισθούς, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μείωση κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες κ.ά.
Οπως τόνισε στην ίδια συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο κ. Αβραμόπουλος, «οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι κάτι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να διαχειριστούν διαφορετικά την ελληνική πραγματικότητα, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση η διάχυση της κρίσης να απειλήσει την Ευρώπη».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι «το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν πρέπει να υπάρχει για εμάς… Κάποιοι που το λένε έξω έχουν τους λόγους τους… Η ευθύνη για το εάν θα βγούμε εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι με τη σύγχυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αριστερά μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε περιπέτειες.
Από την πλευρά της Συγγρού εκείνο που τόνιζαν με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου ήταν ότι, όπως διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις και με το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 17 Ιουνίου, δεν υπάρχει ο επαρκής χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί. Αρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κυρίως να υπάρξει παράταση από ένα έως δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Νίκος Ελευθερόγλου
Δημοκρατία