Η ικανότητα της Ρωσίας να ανταπεξέλθει στις κυρώσεις που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας αναλυτών στο μέλλον, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Το πώς η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει την κατάρρευση και να επιτύχει μάλιστα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τον οικονομικό αποκλεισμό από τη Δύση, θα αποτελέσει μελλοντικό παράδειγμα για τους αναλυτές που θα αποφανθούν για το πότε οι κυρώσεις έχουν νόημα ως εργαλείο πολιτικής.
Ο Nicholas Mulder, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell με ειδίκευση στις κυρώσεις, στον οποίο αναφέρεται η δημοσίευση, πιστεύει ότι η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία μπορεί να είναι ένα διδακτικό παράδειγμα μακροπρόθεσμα.
«Το μέγεθος της Ρωσίας προστατεύει τη χώρα από την αποκοπή από την παγκόσμια οικονομία». Παραμένει η κύρια πηγή πρώτων υλών για τις προηγμένες οικονομίες, και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και ο σημαντικότερος προμηθευτής τροφίμων και λιπασμάτων», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στον Μόλντερ.
Ο ειδικός πιστεύει ότι η «γρήγορη στροφή» της Μόσχας προς την Ασία ως εμπορικό εταίρο θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την πίεση των κυρώσεων που η Δύση άρχισε να επιβάλλει στη Ρωσία πριν από αρκετά χρόνια και που συνεχίζει να μεγαλώνει. Η Μόσχα σημείωσε ότι η Δύση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την αποτυχία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Έχουν ακουστεί επανειλημμένα από τις δυτικές χώρες οι απόψεις ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Δύση και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.