Μπορεί οι φωτιές να απασχολούν την επικαιρότητα, ωστόσο τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ συνεχίζουν να υφίστανται. Ο βουλευτής Ηλείας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός, που μίλησε στο HealthStat.gr, ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς επισκέφθηκε πρόσφατα το ΕΚΑΒ. Άλλωστε, μόλις την Παρασκευή ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μεικτά πληρώματα, το οποίο ο Δ. Καλαματιανός χαρακτηρίζει ως προσωρινή λύση και δεν καλύπτει τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις που έχει άμεση ανάγκη το ΕΚΑΒ.
«Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα επιτρέψει στο ΕΚΑΒ να επιτελέσει με ασφάλεια το καθήκον του» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι γενικότερες παθογένειες του ΕΣΥ.
Πρόσφατα επισκεφθήκατε το ΕΚΑΒ, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός;
Πράγματι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες επισκεφθήκαμε το ΕΚΑΒ, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά που είχαν ως συνέπεια μέσα σε έναν μήνα να χάσουν τη ζωή τους επτά συνάνθρωποί μας.
Δυστυχώς, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να μη χάνονται άνθρωποι, που περιμένουν ένα ασθενοφόρο για να διακομιστούν σε κάποιο νοσοκομείο και δεν έρχεται ποτέ.
Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ είναι τεράστιες, ιδίως σε προσωπικό, αλλά και σε οχήματα. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό, όταν η Νέα Δημοκρατία κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια δίχως δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχοντας τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα για την ενίσχυσή του. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο διασώστη στο ΕΚΑΒ μέχρι σήμερα.
Για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται το ΕΚΑΒ σήμερα, ενδεικτικά αναφέρω πως λείπουν περίπου 700 διασώστες για να είναι ασφαλής η λειτουργία του. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα παλαιότερα οχήματα να βρίσκονται συχνά εκτός λειτουργίας.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί οι χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ ολοένα και αυξάνονται, ενώ υπάρχουν περιοχές στην περιφέρεια που μένουν ακάλυπτες.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον οργανισμό σήμερα και η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την υποστελέχωση και τα ανεπαρκή του μέσα.
Τα προβλήματα εμφανίστηκαν τώρα που εντάθηκαν τα περιστατικά με θανάτους ή υπήρχαν και στο παρελθόν;
Θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κάποιος πως όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια κατά το παρελθόν. Δίχως αμφιβολία, όμως και σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια υγεία στάθηκε όρθια, με αξιοπρεπή παροχή πολύτιμων υπηρεσιών.
Ειδικά για το ΕΚΑΒ, εν μέσω μνημονίων, προχωρήσαμε σε προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, 312 και 150 άτομα αντίστοιχα. Συνολικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΕΚΑΒ με 3.900 άτομα προσωπικό και το παρέδωσε με 4.200, έχοντας ήδη προκηρύξει και άλλες κενές θέσεις. Επίσης, προστέθηκαν στον στόλο του 330 ασθενοφόρα από δωρεά και από διαγωνισμούς που είχαν λιμνάσει. Παράλληλα, πετύχαμε τη μεγάλη χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ μέσω ΕΟΠΥΥ κατά 13 εκατ. ευρώ το χρόνο, με αναδρομική ισχύ από το 2012. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε το ΕΚΑΒ να μειώσει το χρέος του προς του Υπουργείο Άμυνας από τα 110 εκατ. ευρώ στα 45.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, από το 2019 και μετά, δίχως δημοσιονομικούς περιορισμούς και με τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα για τη δημόσια υγεία και λόγω της πανδημίας, αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΚΑΒ, φέρνοντάς το στη σημερινή δεινή κατάσταση. Είχε στη διάθεσή της σχεδόν 60 δισ. ευρώ διαθέσιμα να δαπανήσει, όμως, δεν θεώρησε σημαντικό να ενισχύσει κρίσιμους τομείς της δημόσιας υγείας, εντός, μάλιστα, υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν το έκανε, αλλά ούτε θα το κάνει γιατί οι προτεραιότητές της είναι διαφορετικές.
Ωστόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε κάποιες λύσεις, έστω και προσωρινές (πχ μεικτά κλιμάκια, 250 άτομα με διετείς συμβάσεις). Αυτά δεν είναι θετικά βήματα;
Οι συγκεκριμένες «λύσεις» είναι προσωρινές και δεν καλύπτουν τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις που έχει άμεση ανάγκη το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ είναι επιφορτισμένο με το βάρος της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και παρέχει εξειδικευμένη επείγουσα βοήθεια από το σημείο του περιστατικού, μέχρι τη διακομιδή του στη Μονάδα Υγείας.
Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρείται σταθερή και αξιόπιστη λύση η κάλυψη των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ με τη συγκρότηση μεικτών πληρωμάτων που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους διασώστες ή πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό από τους ΟΤΑ, την Πυροσβεστική ή ενστόλους. Πρόκειται για πρακτικές που δεν συνάδουν με την «κανονικότητα» στην κρατική λειτουργία που επικαλείται η κυβέρνηση. Άλλωστε, πιστεύει κανείς ότι, για παράδειγμα, έχουμε σε αφθονία και «πλεονασματικούς» πυροσβέστες, την ώρα που καίγεται η Χώρα από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα και υπάρχουν 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα; Αλήθεια, σε αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να συζητάμε σοβαρά αν θα πάρουμε πυροσβέστες για να τους μεταφέρουμε στο ΕΚΑΒ; Όλα αυτά υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, σε βάρος των πολιτών.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα επιτρέψει στο ΕΚΑΒ να επιτελέσει με ασφάλεια το καθήκον του. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και η γενικότερη υποστελέχωση του ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές και με ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτές είναι πολιτικές επιλογές και πρακτικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην κατεύθυνση της παροχής αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας σε όλες και όλους.