Δικαστήριο στη Λιβύη εξέδωσε τη Δευτέρα απόφαση για θανατική ποινή για 23 μαχητές που καταδικάστηκαν για μάχες στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την Εισαγγελία.
Άλλοι 14 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν επίσης σε δέκα χρόνια φυλάκιση, δήλωσε ο δικηγόρος Λουτφι Μουχάισεμ, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες των νεκρών που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος.
Πρόσθεσε ότι συνολικά περίπου 50 μαχητές καταδικάστηκαν για φόνο και ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση σε αυτή τη δίκη, η οποία ξεκίνησε πέρσι τον Αύγουστο.
Εκτός από τους καταδικασθέντες σε θάνατο και ισόβια κάθειρξη, άλλοι 9 καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 3 έως 12 χρόνια, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα.
Οι αποφάσεις εκδόθηκαν από το δικαστήριο της Μισράτα, της πόλης όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι μαχητές κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με στόχο την εκδίωξή της από τη Σύρτη, το προπύργιο της στη βόρεια Λιβύη, το 2015 και το 2016.
Οι κατηγορούμενοι τοποθετήθηκαν στο εδώλιο και παρευρέθηκαν οι οικογένειες των νεκρών στη μάχη για την απελευθέρωση της Σύρτης.
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι λιβυκής, σουδανικής και παλαιστινιακής υπηκοότητας, συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την ανακατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης Σύρτης, 450 χλμ. από την Τρίπολη.
Ο Μουχάισεμ είπε, «Ως δικηγόρος για κηδεμόνες αίματος, βλέπουμε την ετυμηγορία πολύ ικανοποιητική και πολύ δίκαιη, καθώς όσοι ήταν ένοχοι καταδικάστηκαν και όσοι δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για να καταδικαστούν αθωώθηκαν».
Όταν απαγγέλλονταν οι αποφάσεις, οι γυναίκες εξέφρασαν τη χαρά τους, εν μέσω χειροκροτημάτων και φώναζαν: «Δόξα τω Θεώ, για την ψυχή των παιδιών μας».
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Σαλέμ Τραμπελσί, πατέρας ενός εκ των αγνοουμένων και «θείος ενός μάρτυρα», είπε ότι «ανακουφίστηκε παρά τον πόνο» μετά την ανακοίνωση της καταδίκης.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της Σύρτης τον Ιούνιο του 2015, εκμεταλλευόμενο το χάος που έχει κυριεύσει τη χώρα από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 μετά από μια λαϊκή επανάσταση.
Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους, οι τοπικές δυνάμεις επωφελήθηκαν από την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, ο οποίος χρησιμοποίησε drones, πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μέχρι να μπορέσουν να ανακαταλάβουν την πόλη.
Al Hurra
—