Λίγο πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε προχθές στα εννέα μέτρα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, κληθείς να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε θύμα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Του Μανώλη Κοττακη
Παρακείμενοι προς τον πρωθυπουργό πολιτικοί αρχηγοί αλλά και δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, εγκατέλειψε απότομα τους υψηλούς τόνους των πρόσφατων επιθέσεών του κατά του «εμμονικού» Ανδρουλάκη (προκειμένου να του αποσπάσει κεντρώους ψηφοφόρους) και, δεύτερον, συμβουλεύτηκε γραπτές σημειώσεις που είχε μπροστά του για να δώσει την απάντησή του στη δημοσιογράφο του Mega Channel Ράνια Τζίμα (η οποία τον ρώτησε επιθετικά, πλην τεκμηριωμένα, για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου).
Οσα είπε ο πρωθυπουργός για τη «σκιά στην κυβέρνησή μας», για τις «εξηγήσεις» που δόθηκαν, και δεν ήταν επαρκείς, και για το «σκάνδαλο» που αναγνώρισε αναδρομικά ήταν φράσεις ζυγισμένες μία προς μία. Προαποφασισμένες. Ηταν ουσιαστικά το δικό του mea culpa προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λίγο πριν, πιστός στη γραμμή που είχε χαράξει κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή Pega, ζήτησε «να μπουν οι υπεύθυνοι του παρακράτους στη φυλακή».
Θεωρώντας ως τέτοιους (όπως έκανε και στην κατάθεσή του στο Ευρωκοινοβούλιο) τους οικείους του πρωθυπουργού. Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά σε «ανιψιούς», είναι προφανές ότι αναφερόταν στον Γρηγόρη Δημητριάδη. Το «deal» φαίνεται ότι μπορεί να είναι αυτό, χωρίς να έχει κλείσει: Η ποινική δίωξη του Γρηγόρη Δημητριάδη, για την οποία πιέζουν και άλλοι παράγοντες του δημοσίου βίου στο παρασκήνιο (ολιγάρχες), είναι προϋπόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Στην οποία κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, όπως προέκυψε από τις διατυπώσεις του, είναι απρόθυμος να συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα.
Περαιτέρω προϋπόθεση για τη συγκρότηση μίας τέτοιας κυβέρνησης, εκτός από τη δίωξη Δημητριάδη, είναι είτε η επιλογή τρίτου προσώπου για το αξίωμα του πρωθυπουργού είτε η διατήρηση του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, αν αναλάβει δεσμεύσεις στον διεθνή παράγοντα για άλλα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, αναλόγως του ποσοστού που θα επιτύχει η Ν.Δ. στον πρώτο γύρο, ο κύριος πρωθυπουργός θα κληθεί ή όχι να θυσιάσει τον ανιψιό του για να γλιτώσει τυχόν δική του ποινική δίωξη και για να διατηρήσει το αξίωμά του. Αυτό συνέβη προχθές μπροστά σε 3.000.000 Ελληνες τηλεθεατές, αλλά επειδή η διαπραγμάτευση έγινε τμηματικά και κατά διαστήματα δεν έγινε κατά βάθος αντιληπτή.
Αντιλαμβανόμενος τη συναλλαγή που έγινε υπό το φως των προβολέων της ΕΡΤ (υπάρχουν και άλλα αθέατα, όπως η εν αναμονή δημοσίευση ή μη της συνέντευξης Ιρλανδέζας υπαλλήλου του Ευρωκοινοβουλίου στην εφημερίδα «Sun» για ανδραγαθήματα πολιτικού προσώπου), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έδειξε ανακλαστικά και παρενέβη αμέσως. Ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για το «σκάνδαλο». Κάτι που επανέλαβε και προχθές, με τη δήλωση ότι η διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών είναι προϋπόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.
Ισως να είναι νωρίς, ίσως και να είναι πολύ αργά γι’ αυτόν όμως. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει την πρωτοβουλία να αποχωρήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της Βουλής το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, και να παραιτηθούν οι βουλευτές του από τις έδρες τους, οι εξελίξεις ίσως ήταν διαφορετικές. Φοβήθηκε όμως τους δικούς του σκελετούς στην ντουλάπα. Τώρα είναι θεατής σε μια διαπραγμάτευση, μέρος της οποίας επιχειρεί να καταστεί ως σφήνα.
Διόλου τυχαία ανοίγματα
Ανεξαρτήτως εμφανίσεως, πάντως, υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση σε ό,τι συνέβη προχθές στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε νέο άνοιγμα στις θέσεις του (θυμωμένου με τον κ. Μητσοτάκη λόγω εξοπλισμών) Βερολίνου. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του βέτο σε θέματα εξωτερικής και άμυνας, μία εβδομάδα μετά την πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης.
Ανάλογη θέση μαζί με τη διακήρυξη ότι στα Ελληνοτουρκικά πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για νέο «Ελσίνκι» είχε διατυπώσει κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξή του σε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα στη Γαλλία, καθώς εγκατέλειψε τη θέση που είχε διατυπώσει στη ΔΕΘ, ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση για τις φρεγάτες Belharra. Τώρα δηλώνει ότι το κράτος έχει συνέχεια. Ηταν επίσης ο πρώτοςΕλλην πολιτικός που τάχθηκε υπέρ της εκλογής Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.
Ο ατλαντιστής σάξων κ. Βαρουφάκης ετάχθη, τέλος, υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας για διάσκεψη περί των θαλάσσιων ζωνών της Μεσογείου με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Εδράζονται στο εφεδρικό σενάριο της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, με επικεφαλής τρίτο πρόσωπο, με την ευλογία του ξένου παράγοντα. Σενάριο απίθανο με τα σημερινά δεδομένα, καθώς οι μετρήσεις δίνουν στη Ν.Δ. 35% συν, αλλά υπαρκτό ως σκέψη αν σκοντάψουν τα σενάρια της αυτοδυναμίας και της δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Μόνο σε περίπτωση αδιεξόδου δηλαδή.
ΥΓ.: Στην Ελλάδα χάνονται πρωταθλήματα και στη Βρετανία χάνονται κατηγορίες…