Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε στο «Sky News Arabia» ότι το Κογκρέσο είναι κοντά στην ανακοίνωση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
Η κίνηση στοχεύει στη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής της Αθήνας έναντι της Άγκυρας και την τιμωρία της τελευταίας για τη διττή και καταχρηστική πολιτική συμπεριφορά της προς την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη δήλωση του αξιωματούχου, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.
Ο στρατιωτικός αξιωματούχος αποκάλυψε στον σταθμό, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για το θέμα, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία πώλησης.
Αναμένεται ότι θα τον ακολουθήσει το ανώτερο μέλος της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις, καθώς η συμφωνία θα λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής.
Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν ότι «τα πράγματα πάνε καλά και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και ότι «η συμφωνία λαμβάνει υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο», όπως επιβεβαίωσε στο «Sky News Arabia», το γραφείο του συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η συμφωνία κέρδισε την έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε τηλεφωνικά στο Sky News Arabia, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης «Eucom» στη Στουτγάρδη, ότι τα αναμενόμενα μέτρα είναι τώρα να ενημερώσουν επίσημα την αμερικανική κυβέρνηση για την έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του πιο προηγμένου μαχητικού, πριν από το 2028.
Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η Ελλάδα «αξίζει να κατέχει αυτό το μαχητικό, δεδομένης της συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη διευκόλυνση της επέκτασης της συμμαχίας χωρίς την παρεμπόδιση που ασκεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Το Κογκρέσο σκοπεύει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα. Εξελίξεις και υπογραφή της κρίσιμης συμφωνίας |
Η Τουρκία είχε εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η ένταξη στη συμμαχία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών της.
Το Κογκρέσο είχε ψηφίσει την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα «F-35» το 2018, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τη Μόσχα και της κατοχής του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «S-400».
Ο αξιωματούχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Πεντάγωνο θα προσθέσει στη συμφωνία για την Ελλάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα ψηφίσει σύντομα η Γερουσία.
Sky News Arabia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος