Αμερικανικές Υπηρεσίες: «Η Αμερική δεν είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη του κόσμου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παγκόσμια ατζέντα του Προέδρου Μπάιντεν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις καθώς τα μεγάλα αναπτυσσόμενα έθνη προσπαθούν να αποφύγουν την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκμεταλλεύονται αυτόν τον ανταγωνισμό για δικό τους όφελος, δείχνουν απόρρητες εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε άρθρο της  η WashingtonPost.

Τα έγγραφα, μεταξύ ενός θησαυρού αμερικανικών μυστικών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας μηνυμάτων Discord , προσφέρουν μια σπάνια ματιά στους ιδιωτικούς υπολογισμούς βασικών αναδυόμενων δυνάμεων, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος, καθώς προσπαθούν να κατακλύσουν τις πίστες σε μια εποχή που η Αμερική δεν είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη του κόσμου.

Τα ευρήματα πληροφοριών που διέρρευσαν, τα οποία δεν είχαν αποκαλυφθεί πριν, προσφέρουν επίσης νέες γνώσεις σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν στην εξασφάλιση παγκόσμιας υποστήριξης στις προσπάθειές του να απορρίψει την εξάπλωση του αυταρχισμού, να περιορίσει την πολεμική της Ρωσίας πέρα ​​από τα σύνορά της και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παγκόσμια εμβέλεια της Κίνας – ως επιρροή σε περιφερειακές δυνάμεις που προσπαθούν να παραμείνουν στο περιθώριο.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το Υπουργείο Άμυνας, όπου πολλά από τα έγγραφα ενημερώθηκαν σε ανώτερους ηγέτες προτού διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Matias Spektor, μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη αναβαθμονομούνται σε μια στιγμή που η Αμερική αντιμετωπίζει ισχυρό νέο ανταγωνισμό, καθώς η Κίνα προβάλλει νέα οικονομική και στρατιωτική επιρροή και η Ρωσία, αν και αποδυναμωμένη από τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δείχνει την ικανότητά του να εκτρέπει τη δυτική πίεση.

«Δεν είναι σαφές ποιος θα καταλήξει σε μια ‘pole position’ σε 10 χρόνια, επομένως πρέπει να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο και να αντισταθμίσουν τα στοιχήματά τους», είπε ο Spektor.

Το Πακιστάν πήρε χρήματα από τις ΗΠΑ αλλά εξαρτάται από την Κίνα

Αυτό είναι εμφανές στο Πακιστάν, το οποίο έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ενίσχυση και βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικές επενδύσεις και δάνεια.

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Hina Rabbani Khar, υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η χώρα της «δεν μπορεί πλέον να προσπαθεί να διατηρήσει μια μέση λύση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε ένα εσωτερικό σημείωμα με τίτλο «Οι δύσκολες επιλογές του Πακιστάν», η Khar, η οποία υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, προειδοποίησε ότι το Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να αποφεύγει να δίνει την όψη ότι κατευνάζει τη Δύση και είπε ότι το ένστικτο διατήρησης της εταιρικής σχέσης του Πακιστάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα θυσιάσει τελικά τα πλήρη οφέλη από αυτήν καθώς κρίνει «πραγματική στρατηγική» εταιρική σχέση της χώρας με την Κίνα.

Το αχρονολόγητο έγγραφο πληροφοριών δεν αναφέρει λεπτομερώς πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση στο σημείωμα του Khar.

Πακιστανοί αξιωματούχοι και εκείνοι από άλλες χώρες που κατονομάζονται στα έγγραφα που διέρρευσαν αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Αποστασιοποιούνται από τις ΗΠΑ»

2

Φωτό: PressTV- Ιράν

Ενώ οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία έχουν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν την εκστρατεία του Μπάιντεν στην Ουκρανία, παρέχοντας μια ολοένα αυξανόμενη σειρά όπλων και απογαλακτιζόμενοι από τη ρωσική ενέργεια, η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε αντίσταση αλλού.

Η Νότια Αφρική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει σε αυτές τις χώρες ότι δεν τους ζητά να διαλέξουν πλευρά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μια και της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη, ένα μήνυμα που τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στα ταξίδια του. Όμως, τα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής και της Κολομβίας, χαλιναγωγούν αυτό που θεωρούν ως σιωπηρή επιλογή.

Όταν ο Μπλίνκεν έκανε ένα ταξίδι πέρυσι στη Νότια Αφρική, μια άλλη αναδυόμενη δύναμη που διεξήγαγε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και μπορεί να αρνηθεί αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να συλλάβει τον Πούτιν εάν πρέπει να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής φέτος, αξιωματούχοι είπαν στον γραμματέα της δηλώνουν ότι δεν θα εκφοβίζονται για να πάρουν αποφάσεις που δεν τους ταιριάζουν.

Η Ινδία

Η Ινδία, ομοίως, φάνηκε να αποφεύγει να πάρει θέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στις 22 Φεβρουαρίου μεταξύ του Ινδού συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ajit Kumar Doval και του Ρώσου ομολόγου του, Nikolay Patrushev, σύμφωνα με ένα άλλο από τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Λέει ότι ο Doval διαβεβαίωσε τον Patrushev για την υποστήριξη της Ινδίας προς τη Ρωσία σε πολυμερείς χώρους και ότι το Νέο Δελχί εργαζόταν για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Ομάδας των 20 υπό την προεδρία της Ινδίας, παρά τις «σημαντικές πιέσεις» να το πράξει.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-20 στο Νέο Δελχί μια εβδομάδα αργότερα, η διαφωνία για την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να επιτευχθεί συναίνεση για ευρύτερες παγκόσμιες προκλήσεις .

Ο Doval, δείχνει το έγγραφο που διέρρευσε, επικαλέστηκε επίσης την αντίσταση της Ινδίας στην πίεση να υποστηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζεται από τη Δύση για την Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα του «δεν θα παρεκκλίνει από τη θέση αρχών που είχε λάβει στο παρελθόν».

Άνθρωποι που γνωρίζουν τη θέση της Ινδίας λένε ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας — δείχνοντας την καταγγελία που έδωσε ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στον Πούτιν αυτοπροσώπως — αλλά εδώ και πολύ καιρό βασίζεται στην υποστήριξη της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη και δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς με Ρωσία.

Αλγερία και Κούβα

Σε αντίθεση με το κίνημα των αδέσμευτων που άκμασε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στο οποίο αναπτυσσόμενα έθνη όπως η Αλγερία και η Κούβα απωθήθηκαν κατά της αποικιοκρατίας και της δυτικής κυριαρχίας, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει λίγο εμπόδιο στην κοινή ιδεολογία σήμερα και καμία ρητή πίστη μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν να περιηγηθούν σε αυτή τη μεγάλη αντιπαλότητα εξουσίας.

Οι χώρες  της Κεντρικής Ασίας ακολουθούν δικό τους δρόμο

 1

Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, εν τω μεταξύ, «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν» αυτόν τον ανταγωνισμό και να επωφεληθούν από το διευρυμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρώπης, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, σύμφωνα με μια αξιολόγηση της 17ης Φεβρουαρίου από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Ασφάλειας.

Το έγγραφο δεν προσδιορίζει αυτές τις χώρες, αλλά πιθανώς περιλαμβάνουν έθνη όπως το Καζακστάν που επιδιώκουν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου .

Οι ηγέτες στην περιοχή «είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με όποιον προσφέρει τα πιο άμεσα παραδοτέα, που προς το παρόν είναι η Κίνα», αναφέρει το έγγραφο.

Ο Παγκόσμιος Νότος

Ορισμένοι αξιωματούχοι στον Παγκόσμιο Νότο, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, τοποθετούνται ως διπλωματική γέφυρα μεταξύ των τριών αντιπάλων.

Μεταξύ αυτών είναι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επιδίωξε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως για τη χώρα του μετά από μια περίοδο απομονωτικών κινήσεων υπό τον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν προβάλλουν την πρόταση του Λούλα να σταθεί σε ένα «παγκόσμιο μπλοκ ειρήνης» για να μεσολαβήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας και να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο αριστερός Βραζιλιάνος ηγέτης σχεδίαζε να συζητήσει την πρωτοβουλία με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, που έγινε τον Απρίλιο.

Ο Λούλα εξόργισε τα κράτη του ΝΑΤΟ προτείνοντας ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας όπλα στο Κίεβο και προτείνοντας ότι, για να επιτευχθεί ειρήνη, η Ρωσία μπορεί να παραδώσει μέρος των εδαφών που ελέγχει στην Ουκρανία, αλλά να διατηρήσει την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, μια προοπτική που απέρριψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξαν το σχέδιο του Λούλα, λέγοντας ότι θα εξουδετερώσει την αφήγηση της Δύσης για την Ουκρανία «επιτιθέμενο-θύμα». Λίγο μετά την επιστροφή του από την Κίνα, ο Λούλα φιλοξένησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μπραζίλια.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ, εν τω μεταξύ, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια ανανεωμένη συμμαχία λατινοαμερικανικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, του Μεξικού και της Βραζιλίας για να εξασφαλίσει περισσότερη δύναμη στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που διέρρευσε.

Η Αίγυπτος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αντιπαράθεση

Όπως ανέφερε προηγουμένως η Washington Post, οι επιπτώσεις των εντάσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα έντονες στην Αίγυπτο, η οποία λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε βοήθεια από την Ουάσιγκτον, αλλά έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Μόσχα. Η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Αιγύπτου και υπόσχεται να του παράσχει στρατιωτικό υλικό.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν την Αίγυπτο να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία και να αντικρούσει τις απαιτήσεις για στρατιωτική βοήθεια τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διέταξε αρχικά την παραγωγή έως και 40.000 ρουκετών να παραδοθούν κρυφά στη Ρωσία , σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αργότερα φάνηκε να υποκύπτει στην πίεση των ΗΠΑ και ανέβαλε τη συμφωνία, συμφωνώντας αντ’ αυτού να κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία.

Ο Spektor είπε ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιφρονήσει, αντί να νικήσει, τις αναπτυσσόμενες χώρες να υποστηρίξουν τις παγκόσμιες προτεραιότητές της, μάλλον θα παραμείνουν επιφυλακτικές.

 «Αυτές οι χώρες κοιτάζουν τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές», είπε ο Spektor.

«Όταν έχεις να κάνεις με ένα μαμούθ, δεν έχει σημασία αν το μαμούθ είναι συμπαθητικό με αυτό που λες. Όταν κινείται, η γη εξακολουθεί να σείεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Washington Post

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ