Κατά την επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας στην περιοχή Πτσίνια της νότιας Σερβίας και συγκεκριμένα στο Μποσίλεγραντ, οι επικεφαλής της βουλγαρικής κοινότητας συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στην αστυνομία, γράφει το βουλγαρικό Bgnes News Agency.
Οι εκπρόσωποι των Βουλγάρων από τα δυτικά περίχωρα (νότια Σερβία) θυμήθηκαν σήμερα τις πιο σκοτεινές μέρες της σερβικής κατοχής τα τελευταία 120 χρόνια. Κατά την επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Μποσίλεγκραντ και τα περίχωρά του, οι ηγέτες των ντόπιων Βουλγάρων και μέλη του Κέντρου Πολιτιστικής Πληροφόρησης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομία. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Σέρβου αρχηγού κράτους εδώ και 97 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μποσίλεγκραντ, ο Βούτσιτς είπε χαρακτηριστικά τα εξής: Χαίρομαι που δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των Σέρβων και των Βουλγάρων στον τρόπο που ζουν και που στο πως τους αντιμετωπίζει το κράτος».
Ευχαρίστησε και επαίνεσε τον δήμαρχο της πόλης, Βλαντιμίρ Ζαχαρίεφ, που έγινε το βασικό εργαλείο της αστυνομικής καταστολής κατά των Βουλγάρων στην περιοχή. «Θα είναι στην εξουσία όσο ζει», είπε επίσης ο Βούτσιτς, όπως γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ιστορία, ο βουλγαρικός στρατός κατέλαβε το Μποσίλεγκραντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το 1941 έως το 1944. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Βουλγαρία άλλαξε πλευρά στον πόλεμο και τον Οκτώβριο του 1944 έδωσε τις κατεχόμενες δυτικές περιοχές πίσω στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η πόλη έχει πληθυσμό 2.624 κατοίκους, ενώ ο δήμος έχει 8.129 κατοίκους, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Βούλγαροι.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Πληροφόρησης Ιβάν Νικόλοφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε από τα βουλγαρικά κόμματα να τοποθετηθούν στο ζήτημα της βουλγαρικής μειονότητας στη Σερβία.
«Τα βουλγαρικά κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν στο θέμα των Βουλγάρων στα δυτικά προάστια και στη συνέχεια να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη διαμόρφωση ενός εθνικού και πανευρωπαϊκού σχεδίου. για τη διάσωσή τους. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ηθικής και εθνικού καθήκοντος, είναι μια υποχρέωση που πηγάζει από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, και η Βουλγαρία πρέπει να το κάνει όχι μόνο επειδή είμαστε Βούλγαροι, αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε μια σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι η ημιτελής δουλειά σήμερα θα μας φτάσει πολλές φορές στο μέλλον και στην πιο άβολη στιγμή. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των Σκοπίων», δήλωσε ο Ιβάν Νικόλοφ στο Bgnes.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος