Τρεις Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους σε νέες εχθροπραξίες που ξέσπασαν στα σύνορα Αρμενίας–Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους και όπλα μεγάλου διαμετρήματος στο ανατολικό τμήμα των συνόρων μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, συμπληρώνοντας ότι η επίθεση «είχε ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους από την αρμενική πλευρά».
As a result of a new @Azerbaijani attack 3 Armenian soldiers have been killed today within the territory of @Armenia. This is an attack against Armenian independence, sovereignty and democracy. The Azerbaijani invasion must be condemned and stopped. #StandForArmenianDemocracy!
— Nikol Pashinyan (@NikolPashinyan) September 28, 2022
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι τρεις Αρμένιοι σκοτώθηκαν «σε επίθεση κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας της Αρμενίας». «Η απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα κατεχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν εδάφη της Αρμενίας και στις παραμεθόριες περιοχές είναι απόλυτη αναγκαιότητα», τόνισε.
Πολύνεκρες συγκρούσεις, με απολογισμό περίπου 300 θανάτους, ξέσπασαν στις 13 Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τις εχθροπραξίες που ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 2020.
Παρότι τις τελευταίες ημέρες η κρίση φάνηκε να εκτονώνεται, η κατάσταση στη μεθόριο των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παραμένει τεταμένη.
Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας, καταγγέλλει το Γερεβάν.