Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, συγκλονίζει με όσα ανέφερε για την υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης, μίλησε στην εφημερίδα Real News της Κυριακής σχετικά με τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης που δόθηκε στην 9χρονη, τονίζοντας πως στο παιδί «χορηγήθηκε μια και μόνο θανατηφόρα δόση κεταμίνης των 1.000mg».
Ο διευθυντής της ΜΕΘ αναφέρει πως «υπάρχουν πολλά σκευάσματα. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε το φιαλίδιο που λέγεται «κεταμίνα», το οποίο έρχεται από την Ιταλία. Έρχεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και χορηγείται στους ασθενείς με αυστηρότατα πρωτόκολλα. Δεν είναι ένα φάρμακο που βρίσκεται σε κοινή θέα. Έρχεται στο νοσοκομείο σε συγκεκριμένες ποσότητες».
«Το κάθε φιαλίδιο είναι 50mg/ml. Δεν είναι δόση που μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί όπως η Τζωρτζίνα. Οι φυσιολογικές δόσεις στα παιδιά είναι 1 με 2 mg ανά κιλό βάρους. Αν η Τζωρτζίνα ήταν 30 κιλά, μπορούσε άνετα να λάβει, χωρίς να πάθει κάποια επιπλοκή ακόμα και 60 mg δηλαδή λίγο πάνω από μια ολόκληρη αμπούλα», είπε.
Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης υπογράμμισε ακόμη: «Εάν στο αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν 6,5 mg/ml κεταμίνης, με βάση υπολογισμούς, κάποιος πρέπει να της χορήγησε από 800 mg/ml έως ένα γραμμάριο. Άρα αν η δράστης έκλεψε κεταμίνη από νοσοκομεία, πρέπει να είχε 15 αμπούλες. Θεωρώ αδύνατον να έκλεψε τέτοια ποσότητα».
«Η συμπυκνωμένη κεταμίνη»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ανδρέα Ηλιάδη, η μοιραία δόση ήταν συμπυκνωμένη σε μεγάλο φιαλίδιο. «Δεν θα μπορούσε να κάθεται και να σπάει αμπούλες. Το θέμα φυσικά είναι πώς βρέθηκε αυτή η ποσότητα στα χέρια του ανθρώπου που ήθελε να σκοτώσει την Τζωρτζίνα; Στο διαδίκτυο μπορείς να αγοράσεις τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το σύνδρομο Μινχάουζεν
Ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε ενημερώσει μεταξύ άλλων και τους συναδέλφους του, στην Αθήνα, πως υπάρχουν ενδείξεις για περίεργη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Σκέφτηκα όχι το απλό Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου αλλά το πιο περίπλοκο και σπάνιο το θανατηφόρο Μινχάουζεν, για το οποίο μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σε πιο προχωρημένα συγγράμματα. Οι δράστες με αυτό το σύνδρομο φτάνουν να δολοφονούν τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους. Προσπάθησα να το αποκλείσω αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα».
Πισπιρίγκου: Η κεταμίνη χορηγήθηκε από τους γιατρούς
Η κατηγορούμενη για την δολοφονία της Τζωρτζίνας, Ρουλα Πισπιρίγκου, στην απολογία της έκανε λόγο για ενδεχόμενο ιατρικό λάθος. «Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω την πληροφορία ότι πρόκειται περί νοσοκομειακού φαρμάκου και ότι χορηγείται σε ΜΕΘ από εντατικολόγους. Επομένως, πιστεύω ότι κάτι συνέβη όσο ήμασταν στο νοσοκομείο, χωρίς να κατηγορώ κανέναν από τους γιατρούς ή νοσηλευτές, ότι δηλαδή έκαναν κάτι επίτηδες», ανέφερε στην κατάθεσή της η 33χρονη.
Η κεταμίνη χορηγήθηκε όσο η Τζωρτζίνα ήταν ζωντανή
Στις εξετάσεις της 9χρονη βρέθηκε ότι η ουσία είχε προλάβει να μεταβολιστεί στον οργανισμό του παιδιού, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα της κατηγορουμένης ότι η κεταμίνη πιθανότητα δόθηκε την ώρα της προσπάθειας ανάνηψης, καθώς το παιδί ήταν ήδη νεκρό. Έτσι φαίνεται πως η κεταμίνη χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα όσο ήταν ακόμα ζωντανή, πριν δηλαδή μπουν στο δωμάτιο οι γιατροί.
«Η κεταμίνη με το που θα μπει στην κυκλοφορία του αίματος θα αρχίζει να μεταβολίζεται και να αποβάλλεται στα ούρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει καρδιακή λειτουργία προκειμένου να προχωρήσει η ουσία στο ήπαρ, να μεταβολιστεί και να αποβληθεί στα ούρα. Συνεπώς για να αναγνωριστεί στα ούρα αυτή η ουσία σημαίνει ότι δόθηκε όσο η μικρή ήταν εν ζωή», δήλωσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Οι 60 καταθέσεις
Μεγάλη είναι η λίστα των προσώπων, που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας. Ανάμεσα στα 60 άτομα είναι οι γονείς του Μάνου Δασκαλάκη αλλά και η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Οι μάρτυρες που θα καταθέσουν για τον θάνατο της Μαλένας είναι όλοι οι γιατροί αλλά και το προσωπικό που ανέλαβε την νοσηλεία της όσο εκείνη μπαινοβγαινε στα νοσοκομεία. Για την Ίριδα, ο αριθμός τον μαρτύρων, σύμφωνα με την Real News, είναι περιορισμένος καθώς το παιδί έχασε την ζωή του όσο βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη.