Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ για μια «ιστορική» συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ με τους Άραβες ομολόγους του που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος σε μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σχολιάζει το AFP.
Ο Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να συναντηθεί την Κυριακή το απόγευμα με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο στο Σντε Μπόκερ στο νότιο Ισραήλ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαρΐρ Λαμπίντ.
Τα ΗΑΕ έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ, γνωστές ως Συμφωνίες του Αβραάμ. Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Αυτές οι συμφωνίες έθεσαν τέλος σε δεκαετίες αραβικής συναίνεσης, εξαρτώντας τις σχέσεις με το Ισραήλ με την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Αναχωρώντας από την Πολωνία το Σάββατο, όπου συνόδευε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν θα παραμείνει στο Ισραήλ μέχρι τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Έχει επίσης προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Ραμάλα για συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν ότι θα παραγκωνιστούν σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αδιάφορες για τη Μέση Ανατολή, ακόμα κι αν η προσοχή της Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι στραμμένη κυρίως στην Κίνα και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συνεχίσει την περιοδεία του τη Δευτέρα στην Αλγερία και στη συνέχεια στο Μαρόκο, όπου θα συναντηθεί συγκεκριμένα με τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.
Ελπίζει να κερδίσει υποστήριξη για τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ιδίως τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την απειλή έλλειψης σιταριού που θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αραβικές χώρες.
Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τον Άντονι Μπλίνκεν: οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν βρίσκονται επί του παρόντος στα τελευταία στάδια έμμεσων συνομιλιών με στόχο την επανέναρξη της συμφωνίας του 2015 με στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση ατομικής βόμβας, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που πνίγουν την ιρανική οικονομία.
Η συμφωνία κατέρρευσε μετά τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον το 2018, που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο, ως απάντηση, απελευθερώθηκε σταδιακά από τα όρια που επιβλήθηκαν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η σύναψη συμφωνίας, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, είναι «θέμα ημερών», δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την επίβλεψη των συνομιλιών με το Ιράν, Ενρίκε Μόρα, αναμενόταν στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία «δεν είναι ούτε επικείμενη ούτε βέβαιη».
Η προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας ανησυχεί το Ισραήλ και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου που βλέπουν την Τεχεράνη ως απειλή.
Τον Φεβρουάριο ο Ναφτάλι Μπένετ είχε πει ότι φοβάται ότι η συμφωνία δεν θα σταματήσει το Ιράν να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη, εν τω μεταξύ, αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει την ατομική βόμβα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος