Δεν τόλμησαν να πάνε σε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας οι 27 – Μονο λόγια και απειλές χωρίς αντίκρυσμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συγκρατημένοι», όσον αφορά στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, παρουσιάστηκαν στη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 27, τονίζοντας, ωστόσο, πως ζητούν την πλήρη εφαρμογή από όλες τις χώρες των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, από το προσχέδιο συμπερασμάτων προκύπτει ότι οι «27» της Ε.Ε. επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον λαό της, όπως και τη βούλησή τους να παράσχουν υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και υλικό. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος, καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό από μέρους της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο, οι ηγέτες έκαναν ειδική αναφορά και στο ζήτημα των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, παραδεχόμενοι ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πρόκληση για τα κράτη υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την στήριξη των κρατών μελών που θα φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τονίζει, επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδρίασαν με τη συμμετοχή τόσο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και έδωσε για πρώτη φορά το παρών σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όσο και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ειδικότερα, στο τελευταίο εδάφιο του προσχεδίου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιτίθεται κατά αμάχων και στοχοποιεί μη στρατιωτικούς στόχους, κάτι που συνιστά εγκλήματα πολέμου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ζητούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κοινή αγορά φυσικού αερίου και LNG από την Ε.Ε.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται, επίσης, να συμφωνήσουν να «συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου», ενόψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου – κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με εκείνο της απόκτησης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ενωση.

Ως εκ τούτου, αύριο, Παρασκευή 25 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα συμφωνία της Ε.Ε. με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επιπλέον προμήθειες LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους επόμενους δύο χειμώνες.

Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται τόσο για τη αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο και για την παροχή στήριξης στην ουκρανική κυβέρνηση και τις ανάγκες της. Όπως αναφέρει το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί στη σύσταση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες, ενώ ζητά και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ταμείου.

Υπάρχει, εξάλλου, το ενδεχόμενο, οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν στο να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να ανταλλάξουν το νόμισμά τους, τη γρίβνα, σε νομίσματα που χρησιμοποιούνται στην Ενωση κατά τους επόμενους τρεις μήνες, με την ισοτιμία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμφωνία αποσκοπεί στο να βοηθήσει εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να συντηρηθούν, ανταλλάσσοντας τα χρήματά τους με το νόμισμα της χώρας της Ε.Ε. στην οποία διέφυγαν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το «μότο» των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι «οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ό,τι εσένα που τις επιβάλλεις» και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ