Την ώρα που οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη έβγαζαν κοινό ανακοινωθέν προειδοποιώντας τη Ρωσία «να μη διανοηθεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα», ο Τζο Μπαιντεν προχωρούσε στη δική του ξεχωριστή προειδοποίηση-απειλή προς τη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα στην Κίνα.
«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», σχολίασε αρχικά από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον (σ.σ. ή το NATO), θα απαντήσει: «Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».
Ο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και ότι το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.
«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.
Επεσήμανε ακόμα πως εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες, δεν συμφωνούνμε την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.
Το άνοιγμα στην Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, λέγοντας ότι το οικονομικό μέλλον του ασιατικού γίγαντα είναι πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με την Ρωσία.
«Νομίζω ότι η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη σχέση της με τη Δύση παρά με τη Ρωσία. Και ελπίζω ότι δεν θα δεσμευτεί για να βοηθήσει τη Μόσχα να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ο Μπάιντεν.
Ερωτώμενος για την πρόσφατη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και αν απείλησε με αντίποινα και κυρώσεις το Πεκίνο στην περίπτωση που βοηθήσει τη Μόσχα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν απείλησα, αλλά του το έκανα σαφές – φρόντισα να καταλάβει τις συνέπειες της βοήθειας της Ρωσίας. Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία».
«Στόχος του Πούτιν ήταν να διαλύσει το NATO»
Εν τω μεταξύ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν επιτέθηκε κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν: «Στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες … Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα» και πως στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του «έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν».
Συνεπώς, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, «από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα».
Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση
Την ίδια στιγμή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Δύσης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας ενθάρρυναν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχώνστην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τρομερές.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «η δέσμευση του ΝΑΤΟ να εξακολουθήσει να στηρίζει το καθεστώς του Κιέβου δείχνει ότι θέλει να συνεχιστεί η σύρραξη στην Ουκρανία».