Γιάννης Αμανατίδης, για θέματα που καίνε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι ένας πολιτικός που χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά, ευήκοον ους και ηπιότητα χαρακτήρα, δεδομένα που τον συνοδεύουν στην πολιτικοκοινωνική του ζωή και στο σημαντικότατο έργο που προσέφερε ως υφυπουργός Εξωτερικών στην πατρίδα του. Αν και ήπιων τόνων, σήμερα σε αυτά που μας είπε, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του σχετικά με την πανδημία, τα ελληνοτουρκικά, την ανάγκη κοινωνικής θωράκισης, καθώς και την οικονομία.

1. Κύριε Αμανατίδη, η πανδημία έγινε αιτία να χάνει η Ελλάδα κάθε μέρα τον πληθυσμό ενός μικρού χωριού. Η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση είναι σε σωστά πλαίσια;

«Δεν είναι μόνο η πανδημία, η αιτία που χάνουμε δεκάδες συνανθρώπους μας, καθημερινά και έχουμε ένα τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ, το ποσοστό θνητότητας στις δικές μας ΜΕΘ είναι 62,5%, όταν στην Ε.Ε. είναι 25 έως 35%. Το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει την φυσική και ψυχολογική κατάρρευση, είναι πλέον προφανές, πως υπάρχει λανθασμένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια, από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τους νεκρούς να ξεπερνούν, ήδη, τις 25.000, κανείς δεν πείθεται πια, πως η ζωή μας είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης. H ευθύνη της κυβέρνησης για τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες είναι αποκλειστική και γνωστή από το καλοκαίρι του 2020, όταν αποδείχτηκε εντελώς απροετοίμαστη για το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό και την ενίσχυση τόσο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όσο και του ΕΣΥ

Το δήθεν επιτελικό κράτος δεν μπορεί να κρύψει ούτε την ανικανότητα, ούτε την ανεπάρκεια των ιθυνόντων του, μήτε το πάρτι με δημόσιο χρήμα, στο οποίο επιδίδονται. Τι να μπορούν να μας πουν για τα μοριακά τεστ των 60 ευρώ ή τα ματαιωμένα αναγκαία χειρουργεία; Για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία ή για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα;».

2. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν;

«Σίγουρα, όχι από αυτήν την κυβέρνηση, όπως έδειξε και τα πρόσφατο βίντεο, που οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.  Δεν μπορεί η κοινωνία να δεχτεί τη βίαιη επιστροφή της σε καθεστώς διαφθοράς, οικογενειοκρατίας και αυταρχισμού και να βασιστεί σε αυτό για την κάλυψη των αναγκών της και την οικονομική ανάκαμψη. Είναι σημαντικό και το θέσαμε εξαρχής. Για να μείνει όρθια η κοινωνία πρέπει η πολιτική να ασκείται προς όφελος των πολλών και όχι των ελίτ. Πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ. Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα όπως έχουν κάνει 19 από τα 27 κράτη της ΕΕ. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και να γίνει κυβερνητική παρέμβαση για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα επηρεάσει και τα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων. Σε γενικότερο οικονομικό πλαίσιο, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική που δεν θα διευρύνει τις ανισότητες και για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές, το συντομότερο δυνατό.»

84B333D3 DE94 4302 ABDF 1759946340D8
Ο Γιάννης Αμανατίδης

3. Το οικονομικό μαξιλάρι που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αν δεν έχει εξαντληθεί πλήρως, είναι στα τελευταία του. Υπάρχει περίπτωση η χώρα να ξαναμπεί στις μυλόπετρες των μνημονίων;

«Στο καθεστώς Μητσοτάκη τα μνημόνια είναι βούτυρο για το ψωμί του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει υπουργούς  που έλεγαν πως αν δεν μας είχαν επιβληθεί, έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει.

Δυστυχώς, εφαρμόζονται πολιτικές όμοιες με αυτές, που μας έφεραν στη χρεοκοπία του 2010. Η αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής είναι περισσότερη επιτακτική από ποτέ.»

4. Ελληνοτουρκικά: φαίνεται ότι δεν είναι και στα καλύτερά τους, ειδικά οι δηλώσεις από την αντίπερα όχθη του αιγαίου είναι άκρος προκλητικές, έως καθαρά εχθρικές. Πιστεύετε ότι η Τουρκία αυτονομείται και ζητά ζωτικό χώρο;

«Πάντα ζητάει η Τουρκία, δεν σταματάει να απαιτεί και μάλιστα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Το ίδιο γνωστό είναι πως εξάγει τις κρίσεις της. Και αυτή είναι μία περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στη γειτονική μας χώρα. Ο πληθωρισμός, τον περασμένο μήνα, άγγιξε το 50% και η πλειονότητα του τουρκικού λαού αδυνατεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες-από το ρεύμα και τη θέρμανση μέχρι το ψωμί. Σε αυτές τις συνθήκες ο κ. Ερντογάν ετοιμάζεται για τις εκλογές, που θα γίνουν μαζί με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, το 2023.

Μέχρι τότε, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να του αναγνωριστεί ο τίτλος του σημαίνοντα περιφερειακού παίκτη, που μπορεί να έχει απαιτήσεις τόσο στη Λιβύη, όσο και στη Συρία και την Ουκρανία.»

Ειλικρινά σας ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο κοινοβουλευτικό και κοινωνικό σας έργο.

Γιώργος Βενετσάνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ