Η κυβέρνηση και η περίφημη επιτροπή «λοιμωξιολόγων» που ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια από τα πετσοΜΜΕ και τους παντογνώστες πετσο-δημοσιογράφους, λαμβάνουν αποφάσεις σε κρίσιμες συνεδριάσεις για το καλό μας. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται στη πράξη, μας έχουν γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση και μια επιτροπή 26 μελών, η οποία πήρε την ονομασία από τη συμμετοχή 5 λοιμωξιολόγων, στην οποία επίσης συμμετέχει και ένας Πλαστικός Χειρούργος (ΠΙΣ); Μάλλον για να γίνουμε όλοι υπέρκομψοι!
Στη δημόσια συζήτηση για την πολιτική έναντι των κορονοϊών, δόθηκε πάρα πολύ μικρή προσοχή στο κόστος του εγκλεισμού. Είναι πολύ συνηθισμένο για τους υποστηρικτές αυτών των παρεμβάσεων να γράφουν άρθρα και μεγάλες μελέτες χωρίς καν να αναφέρουν τα μειονεκτήματα.
Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στο κόστος της αυστηρότητας των εγκλεισμών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών από το σπίτι, του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των σχολείων, των περιορισμών στις συγκεντρώσεις, του κλεισίματος των τεχνών και του αθλητισμού, των περιορισμών στις ιατρικές υπηρεσίες και των παρεμβάσεων στην ελεύθερη κυκλοφορία.
Το πόσο «καλό» μας κάνουν οι εγκλεισμοί και τα lockdown ή όπως αλλοιώς τα πει κανείς, φαίνεται στους παρακάτω πίνακες. Αν και τα περισσότερα στοιχεία αφορούν τις ΗΠΑ (τα στοιχεία για όλο τον κόσμο ζαλίζουν), σίγουρα κάτι ανάλογο θα συμβαίνει σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τα 8 χρόνια μνημονίων και την καταλήστευση των δημοσίων ταμείων από παντός είδους κοράκια – εγχώρια και ξένα. Αν ενδιαφερθούν ευσυνείδητοι Έλληνες δημοσιογράφοι να ερευνήσουν και προβάλουν τα δικά μας στατιστικά, πιθανότατα θα βρεθούμε μπροστά σε στοιχεία με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τις ζωές μας.
Παρ’ όλη τη καραντίνα που υφιστάμεθα εδώ και πάνω από 2 μήνες, μας λένε ότι υπήρξε αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές αντί μείωσης, με αποτέλεσμα να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Με απρόβλεπτες όμως συνέπειες για οικονομία, πείνα, φτώχεια, παιδεία, ανεργία, εγκληματικότητα και ψυχική υγεία του κόσμου, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει την οικονομική άνεση να πηγαίνει σε μέρη που επιτρέπεται να ταξιδεύσει, όπως για ανέμελες ποδηλατάδες στη Πάρνηθα και για ολιγοήμερες διακοπές στο Ντουμπάϊ!
AIER – American Institute for Economic Research
Cost of Lockdowns: A Preliminary Report
https://www.aier.org/article/cost-of-us-lockdowns-a-preliminary-report/
Δημήτρης Μ.