Κόλαφος είναι έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη λίστα Πέτσα και τις επιλογές της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης στην διάρκεια της κρίσης του Covid-19, η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα της πλατφόρμας του Συμβουλίου που δρα «για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».
Σύμφωνα με όσα καταγράφει το όργανο λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., και τα οποία διασύρουν τη χώρα μας ανεπανόρθωτα κατατάσσοντας την στη λίστα με τις υπό ανάπτυξη χώρες κι όχι στις αναπτυγμένες και ευνομούμενες, «από τη λίστα Πέτσα και τη χρηματοδότηση ύψους 20.000.000 ευρώ, εξαιρέθηκαν τα Μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Η ανάλυση έδειξε, ακόμη, πως πολλές μιντιακές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται αντιπολιτευτικές στην Ελλάδα έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα ποσά από την διαφημιστική πίτα της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε σχέση με τα πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μίντια. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως πολλά αντιπολιτευτικά Μέσα έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει αποκαλύπτοντας και απογυμνώνοντας όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τονώσει οικονομικά μόνο τα φιλικά προς αυτή Μέσα και μάλιστα με τον πλέον αδιαφανή τρόπο, σκορπώντας παράλληλα τα χρήματα του ελληνικού λαού, ακόμη και σε ανύπαρκτες, ηλεκτρονικές εκδόσεις.
«Για να διανεμηθούν τα κρατικά κεφάλαια, η κυβέρνηση προσέλαβε την πολυεθνική, διαφημιστική εταιρία, Initiative Media. Εν τω μεταξύ, στην λίστα έκτασης 18 σελίδων, με τα 1.232 μίντια που έλαβαν οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβάνονταν πάνω από 200 διαδικτυακοί τίτλοι, οι οποίοι δεν υπάρχουν στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων της χώρας. Συμπεριλαμβάνονταν ακόμη και σάιτ τα οποία είναι ανενεργά, ή μπλογκς τα οποία έχουν ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες. Η λίστα, μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση έπειτα από διαρκείς πιέσεις από τα μίντια και την κοινωνία. Τελικά, από τη λίστα αποκαλύφθηκε, πως πολλά φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα έλαβαν δυσανάλογα ποσά, γεγονός που οδήγησε σε καταγγελίες, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει το μιντιακό τοπίο υπονομεύοντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό».
Μετά την έκθεση, η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγκάστηκε να προβεί σε μία μάλλον… ταπεινωτική αλλά κυρίως μη πειστική απάντηση, ακολουθώντας την κυβερνητική ρητορική, καθώς δεν καταφέρνει να εξηγήσει ούτε γιατί πήραν «δυσανάλογα ποσά» Μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ούτε γιατί χρηματοδοτήθηκαν, από τον Έλληνα φορολογούμενο, ανύπαρκτα σαιτ και μπλογκς.
Η απάντηση που δόθηκε, δεν εξηγεί, φυσικά ούτε γιατί η περίφημη αλλά κυρίως «αμαρτωλή», λίστα Πέτσα δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πιέσεις, ούτε γιατί δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για την προβολή που έκανε το κάθε Μέσο για την ενημέρωση του κοινού, ούτε τέλος γιατί δόθηκε η διαχείριση του κρατικού χρήματος, σε πολυεθνική, διαφημιστική εταιρία η οποία αμείφθηκε με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε, πως τον περασμένο μήνα, και το Διεθνές Ινστιτούτο Tύπου, είχε στείλει, επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τα κριτήρια που έλαβε υπόψιν της για την διανομή των κρατικών κονδυλίων.