Ο Χ.Ροζάκης ξαναχτυπά. Όχι στα 12 ν.μ. Όλα στη Χάγη. Μειωμένη επήρεια Καστελόριζου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χρήστος Ροζάκης, δεξί χέρι του Κ. Σημίτη επί πρωθυπουργίας του, ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, για να απαριθμήσω μόνο λίγες από τις ιδιότητές του, “ξαναχτύπησε“.

Ο Χρήστος Ροζάκης μιλώντας στο Κρήτη TV και στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ, γιατί με αυτόν τον τρόπο “κλείνει” το Αιγαίο, επέμεινε ότι το Καστελόριζο, ένα νησί με πάνω από 15.000 κατοίκους και με χιλιετηρίδων οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, θα πρέπει να έχει μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ, χωρίς καν να διασαφηνίζει πόση είναι η μειωμένη επήρεια και υποστήριξε ότι όλες οι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας “διαφορές“, στην ουσία παράνομες μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, θα μπορούσαν να παραπεμφθούν προς διευθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι απόψεις αυτές του κ. Χ. Ροζάκη, φυσικά, δεν είναι καινούργιες. Δεν παύουν, όμως, να γίνονται όλο και πιο εξοργιστικές όσο πιο προκλητική, παράνομη και επιθετική γίνεται η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην ουσία ο Χ. Ροζάκης, παρότι ως Καθηγητής θα έπρεπε να ήταν ο φύλακας του υπάρχοντος Διεθνούς Δικαίου, το οποίο επιβάλλει την εφαρμογή και στο Αιγαίο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προβλέποντας ρυθμίσεις για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, δυστυχώς, διαμορφώνει ένα δικό του “Ροζάκειο“ Διεθνές Δίκαιο ή στην καλύτερη περίπτωση δίνει μια αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια αυθαιρεσία που ο κύριος Καθηγητής κάνει με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έως τα 12 ν.μ, την ίδια αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου ακολουθεί και στην περίπτωση του Καστελόριζου κι ακόμα χειρότερα όταν φτάνει να αποδέχεται την παραπομπή και των γκρίζων ζωνών για νησιά του Αιγαίου, στη Χάγη.
Είναι αρκετοί εκείνοι στη χώρα μας που φοβούνται τον πόλεμο με την Τουρκία και είναι έτοιμοι για να τον αποφύγουν, να αποδεχτούν “λογικές” υποχωρήσεις από τη χώρα μας. Τους λέω να μην ανησυχούν. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε πόλεμο για να αποσπάσει τον ακρωτηριασμό της χώρας μας. Πολύ φοβούμαι ότι το bullying και η τρομοκρατία σε βάρος της χώρας μας, γρήγορα μπορεί να έχει ως συνέπεια να κερδίσει η Τουρκία, μέσω του διαλόγου, όσα δεν θα μπορούσε να αποκομίσει με πολεμική σύγκρουση. Ο πόλεμος εμπεριέχει κινδύνους. Η τρομοκράτηση του αντιπάλου και η απόσπαση στη συνέχεια ωφελημάτων δια του διαλόγου είναι ακίνδυνη.
Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ