Διαστάσεις κωμωδίας έχουν πάρει οι επιθέσεις εναντίον του Κ. Μαρκόπουλου τον τελευταίο καιρό. Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί για να καταλάβετε. Εμείς θα τονίσουμε δύο παραγράφους, αρκετά ενδεικτικές για να δείτε την …ανίερη συμμαχία που έχει αναπτυχθεί. Προφανώς Μαρκόπουλε, άφησες πολλούς νηστικούς!
«Όταν ο πρώην Υπουργός πήγε στη Ρωσία και θέλησε να βρεθεί με τον Πατριάρχη Κύριλο του μίλησε περί μίας κοινής επιτροπής που θα μπορούσε να γίνει μεταξύ της ρωσικής εκκλησίας και του Υπουργείου για να μπορέσουνε να συνεργαστούνε. Η εκκλησία της Ελλάδος όμως αγνοούσε την κίνηση αυτή… Ουσιαστικά μία φανφάρα! Μία δημόσια σχέση! σσΟ: Προσέξτε, ο Υπουργός πήγε για να συσφίξει τις σχέσεις του Ρωσικού πατριαρχείου και του Υπουργείου. Η εκκλησία της Ελλάδας γιατί έπρεπε να ενημερωθεί; Αυτή είναι η “φανφάρα”; Διαβάστε και παρακάτω γιατί έχει γέλιο.
“Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο μητροπολίτης Ζακύνθου, ένας φωτισμένος Ιεράρχης με πολύ ανοιχτούς ορίζοντες”!! Ουδέν σχόλιον. Η επεξήγηση βέβαια ακολουθεί αμέσως μετά (κορυφαίο!!):
Η άμεση απάντηση του ήταν θετική και εμείς ζητήσαμε την αιγίδα του Υπουργείου. Δεν ζητήσαμε ούτε οικονομική βοήθεια ούτε τίποτα άλλο. Αμέσως κάλεσε έναν υπάλληλο του για να διευθετήσει το θέμα. Το συνέδριο έγινε. Την αιγίδα την περιμένουμε ακόμα. Κορόιδεψε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου και απαξίωσε τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων του, του κ. Σπηλιοτόπουλου και της κ. Φάνης Πετραλιά η οποία έκανε μάλιστα και πολύ κακό στον θρησκευτικό τουρισμό». σσΟ: Αλλά εμείς βέβαια κολλάμε στον Μαρκόπουλο!! Για εξήγηστε μας όμως πάτερ, τι εννοείτε λέγοντας “Αιγίδα”, αφού εσείς δεν ζητήσατε “οικονομική βοήθεια”; Δηλαδή ποιά είναι η αιγίδα που περιμενατε και δεν ήλθε;;
“Ευτυχώς το πηδάλιο της εκκλησίας μας το κρατάνε τα στιβαρά χέρια του Φωτισμένου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου”! Ουδέν σχόλιον.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:
Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια μίλησε στο Travel Times ο υπεύθυνος της ειδικής επιτροπής προσκυνηματικών περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος πατέρας Σπυρίδων Κατραμάδος για τον πρώην υπουργό Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο και την σημασία που έδωσε στα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού. «Αν ξεκινήσουμε να λέμε τι έχει κάνει η Πολιτεία για το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει ένα μεγάλο μηδενικό. Με όλη τη σημασία. Ο κ. Μαρκόπουλος δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από δημόσιες σχέσεις καμία ουσιαστική κίνηση για την ανάδειξη του θρησκευτικού Τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Του Διονύση Νταραντάνη
Επίσης δεν παρέλειψε να μας περιγράψει και μια χαρακτηριστική ιστορία που είχε η Εκκλησία με το Υπουργείου Τουρισμού: «Όταν ο πρώην Υπουργός πήγε στη Ρωσία και θέλησε να βρεθεί με τον Πατριάρχη Κύριλο του μίλησε περί μίας κοινής επιτροπής που θα μπορούσε να γίνει μεταξύ της ρωσικής εκκλησίας και του Υπουργείου για να μπορέσουνε να συνεργαστούνε. Η εκκλησία της Ελλάδος όμως αγνοούσε την κίνηση αυτή… Ουσιαστικά μία φανφάρα! Μία δημόσια σχέση!
Όταν επιστρέψαμε εδώ και μετά από πιέσεις δικές μας έγινε μία συνάντηση στο Υπουργείο άρχισε να μας λέει πως «πρέπει να δουλέψoυμε και πρέπει να κάνουμε και να ράνουμε». Τότε εμείς του καταθέσαμε την πρόταση μας για την πραγματοποίηση του Α’ Πανελληνίου Συνεδρίου για όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας και τον Θρησκευτικό Τουρισμό. Η άμεση απάντηση του ήταν θετική και εμείς ζητήσαμε την αιγίδα του Υπουργείου. Δεν ζητήσαμε ούτε οικονομική βοήθεια ούτε τίποτα άλλο. Αμέσως κάλεσε έναν υπάλληλο του για να διευθετήσει το θέμα. Το συνέδριο έγινε. Την αιγίδα την περιμένουμε ακόμα. Κορόιδεψε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου και απαξίωσε τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθησε την πολιτική των προκατόχων του, του κ. Σπηλιοτόπουλου και της κ. Φάνης Πετραλιά η οποία έκανε μάλιστα και πολύ κακό στον θρησκευτικό τουρισμό».
Ας δούμε όμως τι μας είπε ο πατέρας Σπυρίδων για όλα τα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού αλλά και τη σχέση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αυτή της Ρωσίας αλλά και την Ελληνική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία:
Τα νούμερα του τουρισμού έπεσαν πάρα πολύ για την χώρα μας. Κάτι ανάλογο πρέπει να υποθέσουμε και για τον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού;
Δεν θα μπορούσα το πω με βεβαιότητα αυτό καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να έχει νούμερα από τα διάφορα προσκυνήματα γιατί δυστυχώς δεν ενημερώνουν οι Ιερές Μητροπόλεις για το πόσα πρόσωπα επισκέπτονται τα διάφορα προσκυνήματα που επισκέπτονται τα διάφορα προσκυνήματα. Για παράδειγμα στα Μετέωρα δεν κρατάνε κάποιο βιβλίο επισκεπτών για το πόσοι έρχονται και πόσοι φεύγουν. Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω απ’ τη συνεργασία μας με τα Υπουργεία, με τα τουριστικά γραφεία και με κάποιες Μητροπόλεις που δραστηριοποιούνται οργανωμένα όπως τη Μητρόπολη Σύρου, της Τήνου, της Ζακύνθου και της Κέρκυρα η προσέλευση των τουριστών για τα θρησκευτικά μνημεία και κειμήλια είναι πραγματικά σημαντική. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε μείωση. Τόσο απ’ το εξωτερικό όσο και απ’ το εσωτερικό.
Μία σημαντική τουριστική αγορά για τη χώρα μας είναι αυτή της Ρωσίας με την οποία μας δένει εθνικά και το ίδιο θρήσκευμα. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε μια στροφή της ρωσικής αγοράς προς την Τουρκία. Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν για να εστιάσουμε το ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας με γνώμονα την κοινή μας θρησκεία;
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα γιατί πρέπει τόσο οι αναγνώστες όσο και όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την ρωσική αγορά και τον θρησκευτικό τουρισμό. Σαν Εκκλησία της Ελλάδας έχουμε πάει πάρα πολλές στη Ρωσία τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη για συνέδρια που ασχολούνται με θέματα θρησκευτικού τουρισμού. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο μητροπολίτης Ζακύνθου, ένας φωτισμένος Ιεράρχης με πολύ ανοιχτούς ορίζοντες που κατέθεσε όλες τις απόψεις της εκκλησίας για τα θέματα του θρησκευτικού τουρισμού.
Εδώ όμως έχω να πω το εξής. Η εκκλησία της Ρωσίας έχει κατευθυνόμενη γραμμή κάθε χρόνο για το τι θα κάνει. Η ίδια η Εκκλησία δηλαδή αποφασίζει κάθε χρόνο ποιο μέρος της Ευρώπης ή του κόσμου θα προωθήσουν για την θρησκευτική περιήγηση τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως πριν δύο χρόνια, ο τωρινός πατριάρχης της Ρωσίας, Κύριλος, είχε δώσει κατευθυντήρια γραμμή πως η τότε χρονιά θα ήταν η χρονιά περιήγησης στα Ιεροσόλυμα για να στηρίξουν τη Ρωσική αντιπροσωπεία εκεί.
Επίσης, το 5ο Πανσωρικό Συνέδριο που πήρε μέρος τον περασμένο Νοέμβρη, ήταν πάρα πολύ υποβαθμισμένο. Τόσο από θέμα αντιπροσωπειών όσο και θεματολογίας και οργάνωσης. Πράγμα που μας κάνει να αμφιβάλουμε για το αν πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Τα πάντα είναι προαποφασισμένα. Δεν μπορούμε εύκολα να κατευθύνουμε εύκολα το τι θα κάνει η Ρωσία. Το μόνο που μπορούμε είναι να κάνουμε τις προτάσεις μας πιο ελκυστικές.
Έλληνες πιστοί δείχνουν ενδιαφέρον στο να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν ιερά κειμήλια και μνημεία;
Βεβαίως. Εγώ ως προϊστάμενος του Ι. Ν Ηλιούπολης, ενώ δήμου που αριθμεί 200.000 ανθρώπους. Προγραμματίσαμε να πάμε στην Αγία Πετρούπολη μετά το Πάσχα και ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Για να γίνει αυτή η επίσκεψη όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια ενδιάμεση στάση καθώς δεν υπάρχει κάποια απευθείας πτήση προς της Αγία Πετρούπολη. Ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα με αυτό λόγω της ταλαιπωρία αλλά και του μεγαλύτερου κόστους.
Οι άνθρωποι που αρέσκονται στον θρησκευτικό τουρισμό, συχνά επισκέπτονται και μνημεία διαφορετικά από τη θρησκεία που πιστεύουν. Γίνονται επαφές με τις ηγεσίες άλλων χωρών και θρησκειών;
Βεβαίως και σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση αυτή. Η εκκλησία της Ελλάδας δεν προσπαθεί να αναπτύξει έναν θρησκευτικό τουρισμό με σκεπτικό να κάνει τον άλλον χριστιανό ορθόδοξο αλλά να του δείξει τα μνημεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Αυτά μπορεί να είναι τόσο θρησκευτικά όσο και ιστορικά μνημεία. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτή τη στιγμή άψογη συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, με το αντίστοιχο γραφείο της Ρώμης στο Βατικανό και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με έδρα τη Μαδρίτη.
Με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Ελλάδας;
Υπάρχει αυτή η άριστη συνεργασία που υπάρχει μέχρι τώρα…
Στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Νοεμβρίου προσκλήθηκε κάποιος από την Ιερά Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας;
Όχι και έχετε δίκιο. Ίσως να ήταν λάθος του γραφείου που δεν προνόησε να το κάνει αυτό το πράγμα. Δεν έγινε με σκοπιμότητα. Έγινε από μια αβλεψία και παράβλεψη. Οφείλαμε να το κάνουμε. Την Καθολική Εκκλησία την θέλουμε δίπλα μας και ως τώρα συνεργαζόμαστε άψογα.
Με την Τουρκία θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια διμερής συνεργασία;
Πολλοί ρωτάνε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για την Πάτμο ή για την Κρήτη , τα Δωδεκάνησα ή την Τουρκία. Ευτυχώς το πηδάλιο της εκκλησίας μας το κρατάνε τα στιβαρά χέρια του Φωτισμένου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του πνευματικού ηγέτη της περιοχής που είναι η Τουρκία σήμερα και όχι μόνο. Συνεπώς η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να έχει λόγο για πράγματα θρησκευτικού Τουρισμού και αφορούν την Πάτμο, το Άγιον Όρος που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Εκεί πρέπει η ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τον Πατριάρχη να δούνε τα θέματα που τους απασχολούν.