«Αντιμετωπίζουμε μία δομική απειλή από την Τουρκία που μπορεί, εάν δεν προσέξουμε, να μετατραπεί σε υπαρξιακή!», επισημαίνει ο εκ των κορυφαίων καθηγητών και βουλευτής της ΝΔ, ενώ προειδοποιεί πως η Άγκυρα «φιλανδοποιεί σιγά-σιγά τη χώρα μας».
Παρότι κυβερνητικός βουλευτής ο Συρίγος λέει τα πράγματα με το όνομα τους.
Διαβαστε την συνέντευξη του στον Βασίλη Σκουρη στις ieidiseis.gr
Σημείο νοτιοανατολικά του Καστελόριζου θα επιλέξει η Τουρκία για να επιχειρήσει γεωτρήσεις, προειδοποιεί ο Άγγελος Συρίγος, με συνέντευξή του στο iEidiseis, με αφορμή και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες από τη γειτονική μας χώρα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ, μεταξύ άλλων τονίζει:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ: «Οι χάρτες αποτελούν προσπάθεια για μεταφορά στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και του χάρτη που απέστειλε στις 18 Μαρτίου 2020 η Τουρκία στον ΟΗΕ (https://undocs.org/en/a/74/757). Επιβεβαιώνουν επίσης ότι κατά την Τουρκία τα νησιά μας δεν έχουν καθόλου υφαλοκρηπίδα. Αντικειμενικά οι χάρτες δεν προσκομίζουν κάτι καινούργιο. Όλα αυτά είναι γνωστά. Δημιουργούν όμως κλίμα. Προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο βήμα που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η αποστολή ερευνητικών σκαφών. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η Τουρκία δεν έχει επενδύσει σχεδόν ένα δις. δολάρια σε σεισμογραφικά και γεωτρητικά σκάφη για να τα κρατήσει στα λιμάνια. Θα τα βγάλει σύντομα στις θάλασσες».
ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ: «Αυτή τη στιγμή ορίζει ως πεδίο δράσεως μία τεράστια περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα επιλέξει μάλλον κάποιο σημείο νοτιανατολικά του Καστελόριζου. Τα σεισμογραφικά σκάφη, όμως, εν αντιθέσει προς τα γεωτρητικά έχουν ευρύ πεδίο δράσεως. Επομένως κάλλιστα μπορεί να ορίσει μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή για σεισμογραφικές έρευνες».
«Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στην αποχή μας από την άσκηση των δικαιωμάτων που μας αποδίδει το διεθνές δίκαιο. Επί παραδείγματι μιλάμε για Χάγη. Πρόκειται όμως για μία αποκλειστικώς εσωτερική συζήτηση μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν αισθάνεται οποιαδήποτε πίεση για να πάει στη Χάγη, πολλώ δε μάλλον με τους δικούς μας όρους»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ: «Ένα κράτος νομιμοποιείται να διακόψει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο μήνυμα έχει δοθεί και προς την τουρκική πλευρά και προς όσους τρίτους έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πορεία που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από εκεί και πέραν θα αντιμετωπισθεί η παραβίαση σε τακτικό επίπεδο από εκείνους που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. Το τι θα περιλαμβάνει, θα είναι αντίστοιχο των μεθόδων που ακολουθούν οι Τούρκοι. Το κρίσιμο είναι η πολιτική απόφαση της Ελλάδος να μη δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ: «Αντιμετωπίζουμε μία δομική απειλή από την Τουρκία που μπορεί, εάν δεν προσέξουμε, να μετατραπεί σε υπαρξιακή. Πρέπει να αντιληφθούμε ορισμένες βασικές παραμέτρους της τουρκικής πολιτικής. Δεν έχει εγκαταλείψει ούτε ένα από τα θέματα που ξεκίνησε το 1974 αλλά συνεχώς προσθέτει και νέα ζητήματα. Εκλαμβάνει Ελλάδα και Κύπρο ως κάτι ενιαίο. Στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί λογική στρατηγικής περικυκλώσεως Ελλάδας-Κύπρου μέσω διεκδικήσεων τεράστιων περιοχών ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στρατιωτικών συμμαχιών με Λιβύη και Αλβανία. Παράλληλα, εδώ και χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί από χώρα ταραξία σε χώρα υπερασπιστή της νομιμότητας. Παλαιότερα δημιουργούσε γκρίζες ζώνες αμφισβητούμενης κυριαρχίας και τώρα τελευταία μέσω ακυρώσιμων αλλά δυστυχώς υπαρκτών συμφωνιών με τη Λιβύη. Τέλος φιλανδοποιεί σιγά-σιγά τη χώρα μας».
«Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η Τουρκία δεν έχει επενδύσει σχεδόν ένα δις. δολάρια σε σεισμογραφικά και γεωτρητικά σκάφη για να τα κρατήσει στα λιμάνια. Θα τα βγάλει σύντομα στις θάλασσες»
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΓΗ: «Το σύνθημα δεν «διεκδικούμε τίποτα» μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Όλες οι άλλες έχουν από 12 μίλια. Έχουμε τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες στον κόσμο. Αποδεχόμαστε να πετούν ξένα αεροσκάφη επάνω από χερσαία εδάφη μας. Αυτά δεν έγιναν τώρα. Έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στην αποχή μας από την άσκηση των δικαιωμάτων που μας αποδίδει το διεθνές δίκαιο. Επί παραδείγματι μιλάμε για Χάγη. Πρόκειται όμως για μία αποκλειστικώς εσωτερική συζήτηση μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν αισθάνεται οποιαδήποτε πίεση για να πάει στη Χάγη, πολλώ δε μάλλον με τους δικούς μας όρους. Για να αλλάξει στάση σε οποιοδήποτε θέμα, θα πρέπει να αισθανθεί ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής της θα συνεπάγεται κόστος για αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους πυλώνες της νέας στρατηγικής θα είναι κινήσεις βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο και υποστηριζόμενες και από την ΕΕ που να περνούν το μήνυμα στην Τουρκία ότι τελικώς την συμφέρει να αποδεχθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο».
«Διαβάζω συχνά ότι οι πολιτικές ηγεσίες στην Άγκυρα αυξάνουν την ένταση στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του τουρκικού λαού σε άλλα θέματα μακριά από τη μίζερη καθημερινότητά του. Πρόκειται περί ενός σύγχρονου ελληνικού μύθου»
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
-Τι να περιμένουμε πλέον από την Τουρκία στην περιοχή κ. Συρίγο; Πού εκτιμάτε ότι θα επιχειρήσει, με βάση και τους χάρτες που δημοσιοποίησε;
-Οι χάρτες αποτελούν προσπάθεια για μεταφορά στην πράξη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και του χάρτη που απέστειλε στις 18 Μαρτίου 2020 η Τουρκία στον ΟΗΕ (https://undocs.org/en/a/74/757). Επιβεβαιώνουν επίσης ότι κατά την Τουρκία τα νησιά μας δεν έχουν καθόλου υφαλοκρηπίδα. Αντικειμενικά οι χάρτες δεν προσκομίζουν κάτι καινούργιο. Όλα αυτά είναι γνωστά. Δημιουργούν όμως κλίμα. Προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο βήμα που δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η αποστολή ερευνητικών σκαφών. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η Τουρκία δεν έχει επενδύσει σχεδόν ένα δις. δολάρια σε σεισμογραφικά και γεωτρητικά σκάφη για να τα κρατήσει στα λιμάνια. Θα τα βγάλει σύντομα στις θάλασσες. Υπ’ αυτή την έννοια η Τουρκία μας κάνει χάρη με αυτούς τους χάρτες που δημοσιεύει διότι επιβεβαιώνει στο ακέραιο όλους τους στόχους της.
Αυτή τη στιγμή ορίζει ως πεδίο δράσεως μία τεράστια περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα επιλέξει μάλλον κάποιο σημείο νοτιανατολικά του Καστελόριζου. Τα σεισμογραφικά σκάφη, όμως, εν αντιθέσει προς τα γεωτρητικά έχουν ευρύ πεδίο δράσεως. Επομένως κάλλιστα μπορεί να ορίσει μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή για σεισμογραφικές έρευνες.
-Και η ελληνική αντίδραση; Τόσο ως προς την πρόληψη ενός θερμού επεισοδίου, όσο και μετά από τυχόν εκδήλωσή του;
-Η πρόληψη ενός επεισοδίου απαιτεί τακτικές κινήσεις διπλωματικές και άλλες. Το πρόβλημα δεν είναι ένα επεισόδιο. Το πρόβλημα είναι η συνολική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Διαβάζω συχνά ότι οι πολιτικές ηγεσίες στην Άγκυρα αυξάνουν την ένταση στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του τουρκικού λαού σε άλλα θέματα μακριά από τη μίζερη καθημερινότητά του. Πρόκειται περί ενός σύγχρονου ελληνικού μύθου. Στην πραγματικότητα, τα κίνητρα της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα δεν προσδιορίζονται από το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο αλλά από τον εθνικισμό που διαπνέει την τουρκική εξωτερική πολιτική ασχέτως ηγεσιών ή ιδεολογιών δηλαδή κεμαλισμού ή ισλαμισμού. Τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο από το 1974 ή στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία είναι άσκηση τουρκικής εθνικής Πολιτικής, με κεφαλαίο Π! Επομένως κι εμείς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συνολικά και όχι αποσπασματικά αποφεύγοντας ή διαχειριζόμενοι ένα επεισόδιο.
«Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Όλες οι άλλες έχουν από 12 μίλια. Έχουμε τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες στον κόσμο. Αποδεχόμαστε να πετούν ξένα αεροσκάφη επάνω από χερσαία εδάφη μας»
-Αν μπει τουρκικό πλοίο εντός ελληνικής περιοχής, τι κάνουμε; Λέμε ξανά ότι το …έφερε ο αέρας;
-Θα ήθελα να είμαι ακριβής με τους όρους, επειδή αναφερθήκατε σε «ελληνική περιοχή». Πέραν των χωρικών υδάτων δεν υφίσταται ελληνική κυριαρχία. Έχουμε μόνον συγκεκριμένα και περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί του βυθού και του υπεδάφους, αυτού που καλούμε υφαλοκρηπίδα. Όταν με το καλό κηρύξουμε και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα έχουμε και δικαιώματα επί της στήλης του ύδατος. Αυτή τη στιγμή, όμως έχουμε μόνον δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Η απλή παρουσία ή διέλευση ενός τουρκικού πλοίου από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν αποτελεί παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι τμήμα των ανοιχτών θαλασσών. Εάν όμως επιχειρήσει ένα σκάφος έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας τότε παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ένα κράτος νομιμοποιείται να διακόψει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο μήνυμα έχει δοθεί και προς την τουρκική πλευρά και προς όσους τρίτους έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πορεία που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από εκεί και πέραν θα αντιμετωπισθεί η παραβίαση σε τακτικό επίπεδο από εκείνους που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. Το τι θα περιλαμβάνει, θα είναι αντίστοιχο των μεθόδων που ακολουθούν οι Τούρκοι. Το κρίσιμο είναι η πολιτική απόφαση της Ελλάδος να μη δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Το κρίσιμο είναι η πολιτική απόφαση της Ελλάδος να μη δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»
-Πρόσφατα είχατε δηλώσει πως πρέπει να αναθεωρηθεί το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτε». Αισθάνεστε ότι δικαιωνόσαστε; Και κυρίως, τι σηματοδοτεί την αναθεώρησή του; Ποιο θα είναι το ελληνικό δόγμα στο εξής;
-Δεν είναι θέμα προσωπικής δικαιώσεως. Αυτές είναι ανησυχίες όλων των Ελλήνων. Αντιμετωπίζουμε μία δομική απειλή από την Τουρκία που μπορεί, εάν δεν προσέξουμε, να μετατραπεί σε υπαρξιακή.
Πρέπει να αντιληφθούμε ορισμένες βασικές παραμέτρους της τουρκικής πολιτικής. Δεν έχει εγκαταλείψει ούτε ένα από τα θέματα που ξεκίνησε το 1974 αλλά συνεχώς προσθέτει και νέα ζητήματα. Εκλαμβάνει Ελλάδα και Κύπρο ως κάτι ενιαίο. Στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί λογική στρατηγικής περικυκλώσεως Ελλάδας-Κύπρου μέσω διεκδικήσεων τεράστιων περιοχών ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στρατιωτικών συμμαχιών με Λιβύη και Αλβανία. Παράλληλα, εδώ και χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί από χώρα ταραξία σε χώρα υπερασπιστή της νομιμότητας. Παλαιότερα δημιουργούσε γκρίζες ζώνες αμφισβητούμενης κυριαρχίας και τώρα τελευταία μέσω ακυρώσιμων αλλά δυστυχώς υπαρκτών συμφωνιών με τη Λιβύη. Τέλος φιλανδοποιεί σιγά-σιγά τη χώρα μας.
Το σύνθημα δεν «διεκδικούμε τίποτα» μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Όλες οι άλλες έχουν από 12 μίλια. Έχουμε τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες στον κόσμο. Αποδεχόμαστε να πετούν ξένα αεροσκάφη επάνω από χερσαία εδάφη μας. Αυτά δεν έγιναν τώρα. Έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στην αποχή μας από την άσκηση των δικαιωμάτων που μας αποδίδει το διεθνές δίκαιο. Επί παραδείγματι μιλάμε για Χάγη. Πρόκειται όμως για μία αποκλειστικώς εσωτερική συζήτηση μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν αισθάνεται οποιαδήποτε πίεση για να πάει στη Χάγη, πολλώ δε μάλλον με τους δικούς μας όρους. Για να αλλάξει στάση σε οποιοδήποτε θέμα, θα πρέπει να αισθανθεί ότι η συνέχιση της σημερινής πολιτικής της θα συνεπάγεται κόστος για αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους πυλώνες της νέας στρατηγικής θα είναι κινήσεις βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο και υποστηριζόμενες και από την ΕΕ που να περνούν το μήνυμα στην Τουρκία ότι τελικώς την συμφέρει να αποδεχθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.