Η Κρήτη "κουνιέται" – Καμία ανησυχία γιατί "είναι μακριά το μέτωπο"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά τα 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 15:51 στον θαλάσσιο χώρο 64 χλμ νότια της Ιεράπετρας.

Μέχρι αυτήν την ώρα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις.
Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών – δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.
Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Σσυνεχείς μετασεισμοί οι οποίοι – μέχρι τις 20:00 – είχαν ως εξής:
Στις 16:01 μέγεθος 4,0 Ρίχτερ
Στις 16:33 μέγεθος 5,3 Ρίχτερ
Στις 16:45 μέγεθος 4,7 Ρίχτερ
Στις 17:21 μέγεθος 4,6 Ρίχτερ
Στις 17:56 μέγεθος 3,4 Ρίχτερ
Στις 19:13 μέγεθος 4,6 Ρίχτερ
Στις 19:44 μέγεθος 5,1 Ρίχτερ
Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.
Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.
«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.
Όλες οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια της Ιεράπετρας και πέραν του ότι η πρώτη έγινε αισθητή στην ανατολική Κρήτη, οι άλλες ακολουθώντας φθίνουσα πορεία δεν έγιναν ιδιαίτερα αισθητές λόγω και της μεγάλης απόστασης.
Για τον λόγο αυτό ο διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε ότι η απόσταση απο το νησί είναι σημαντικός παράγοντας για την απόσβεση της ενέργειας.
Επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα μέτωπο που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά ευτυχώς αυτό το προωθημένο μέτωπο πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός, είναι μακριά από τη χέρσο, είναι πάνω από 80 χλμ. Μακριά από τη νότια ακτογραμμή της Κρήτης. Συνεπώς δεν επηρεάζει τον χώρο.»
πηγές: kathimerini, flashnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ