Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα από τις 4 Μαΐου. Τι ισχύει με τις πάνινες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί με την κοινωνική απόσταση, η μάσκα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ακολουθούν, λοιπόν, αναλυτικές οδηγίες για το πού είναι προαιρετική, πού υποχρεωτική η χρήση του και για ποιους από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Για εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η χρήση σε:
– Μέσα μεταφοράς (και πολίτες)
– Σούπερ μάρκετ
– Παντοπωλεία
– Ταξί
– Κομμωτήρια (και πολίτες)
– Καταστήματα τροφίμων
– Κέντρα αισθητικής (και πολίτες)
– Διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία
– Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
– Βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης εφημερίδων και γραφικής ύλης
– Αθλητικά είδη
– Ακουστικών βαρηκοΐας
– Εμπόριο φυτών
– Σχολές οδηγών
– Καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
– Οι εργαζόμενοι σε ΚΤΕΟ υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα
– Οπτικά είδη
– Φαρμακεία
– Δημόσιες υπηρεσίες
Παραμένει προαιρετική η χρήση της στα σχολεία καθώς επίσης και σε ανοικτούς χώρους υψηλού συνωστισμού.
Είναι ασαφές τι ισχύει σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων όπου δεν εισέρχονται πολίτες αν και η κατεύθυνση παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.
Τι μάσκα πρέπει να φοράμε
‘Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, «δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά». Είπε ακόμα ότι έχει σημασία πως θα την πιάνουμε και όχι από μπροστά. Τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής των χεριών είναι τα πιο βασικά και αυτά μας έβγαλαν από αυτή την κατάσταση. Είπε ακόμα ότι τα παιδιά συνήθως μολύνονται στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι ασυνήθιστη η μετάδοση κορονοϊού από ενήλικα σε παιδί. Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.
Μάσκες: Η θέση των ειδικών και διεθνών Οργανισμών
Σύμφωνα με τα όσα λέει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις μάσκες, ώστε να μην δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Συνδυαστικά πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.
Αν έχουμε μάσκα υψηλής ποιότητας την φοράμε, ιδιαίτερα σε χώρους συγχρωτισμού, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους. Αν όχι, χρησιμοποιούμε απλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου, από ένα μαντήλι ή μπλουζάκι, τα οποία πλένουμε και σιδερώνουμε με καυτό σίδερο. Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα, από οικιακά υλικά, είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συνιστά πλέον να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία). Συμβουλεύει, επιπλέον, τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και για να μην μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό άτομα που μπορεί είναι ασυμπτωματικά.
Η άλλη λύση, προσθέτει η κυρία Λινού, είναι μία διαφορετική μάσκα για κάθε μέρα, δηλαδή φοράμε μια μάσκα την Δευτέρα και την ξαναφοράμε την άλλη Δευτέρα, διότι μετά από μια εβδομάδα απολυμαίνεται από μόνη της. Αν υγρανθεί η μάσκα (π.χ.βήξουμε, φταρνιστούμε) δεν ωφελεί, και πρέπει να αλλαχτεί. Αναφέρει ότι η μάσκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς την φοράμε και πώς την βγάζουμε. Απαραίτητο και εδώ το πλύσιμο των χεριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ