Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία ανάλογα με την χώρα που έχει τα εργοστάσια της αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Η πανδημία COVID-19, έχει υποχρεώσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διακόψουν την παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για να ξεκινήσει πάλι η παραγωγή οχημάτων πάρα τις ακυρώσεις που έχουν γίνει από τους πελάτες τους.
Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία ανάλογα με την χώρα που έχει τα εργοστάσια της αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για την προφύλαξη του προσωπικού τους και την καταστολή της μετάδοσης της θανατηφόρας πανδημίας.
Επίσης, αξιολογούν και ελέγχουν τα πρωτόκολλα ασφάλειας που αναπτύχθηκαν στην Κίνα και προσπαθούν να τα προσαρμόσουν στις συνθήκες που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Ορισμένα μέτρα ασφάλειας διαφέρουν από κατασκευαστή, σε κατασκευαστή.
Η Ferrari, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εθελοντικές εξετάσεις αίματος σε υπαλλήλους που θέλουν να μάθουν εάν έχουν εκτεθεί στον ιό.
Ο επικεφαλής της General Motors για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, Τζιμ Γκλίν, δήλωσε ότι η GM δεν είναι πεπεισμένη ότι οι εξετάσεις αίματος είναι χρήσιμες. Ωστόσο, ο Γκλίν δήλωσε ότι η GM έχει μελετήσει και προσαρμόσει τα μέτρα που έλαβε η Amazon για την προστασία των εργαζομένων στις αποθήκες της, όπως η ανίχνευση θερμοκρασίας των εργαζόμενων για να διαπιστωθεί αν έχουν πυρετό πριν εισέλθουν στον εργασιακό χώρο, αναφέρει το Reuters.
Μερίδα αυτοκινητοβιομηχανιών και προμηθευτών εξαρτημάτων συγκλίνουν στην άποψη ότι «ο έλεγχος θερμοκρασίας, τα ερωτηματολόγια ημερήσιας υγείας, οι επανασχεδίαση των γραμμών συναρμολόγησης έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των εργαζόμενων έως και 2 μέτρα και η παροχή μεγάλου αριθμού μασκών και γαντιών μπορούν να επιτρέψουν στα μεγάλα εργοστάσια λειτουργούν με ασφάλεια».
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι ελπίζουν να αρχίσουν να κατασκευάζουν οχήματα μετά τα μέσα Απριλίου ενώ μερικές μάρκες προσδιόρισαν την έναρξη για το τέλος Απριλίου, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη με την πανδημία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Fiat Chrysler Automobiles, η Honda και η Toyota, στοχεύουν στην επανεκκίνηση της παραγωγής την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Η Fiat Chrysler και τα συνδικάτα συζητούν σχέδια για ενισχυμένα μέτρα υγείας στα ιταλικά εργοστάσια. Θέλουν να είναι έτοιμο όλο το σχέδιο προστασίας των εργαζόμενων για την επανεκκίνηση της παραγωγής μόλις η ιταλική κυβέρνηση το επιτρέψει. Αρχικά η ιταλική κυβέρνηση έχει επιβάλει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων έως τις 13 Απριλίου.
Μεταξύ των προτάσεων των ιταλικών συνδικάτων της Fiat Chrysler είναι να παρέχονται γεύματα στους εργαζομένους μέχρι το τέλος των βαρδιών, για να αποφεύγουν την είσοδο τους στη καντίνα, να τρώνε το φαγητό τους εκτός του εργοστασίου και να φεύγουν μισή ώρα νωρίτερα από την εργασία τους, χωρίς να χάνουν την αρχικά συμφωνημένη αμοιβή τους.
Ο χρόνος που αφιερώνουν οι εργαζόμενοι στα πρόσθετα προστατευτικά μέτρα, στο πρόσθετο καθάρισμα και η αραίωση των εργαζομένων στις γραμμές συναρμολόγησης που έχουν σχεδιαστεί μέχρι τώρα, εκτιμάται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι θα μειώσει την συνολική παραγωγικότητα. Πριν ξεσπάσει η επιδημία τα περισσότερα εργοστάσια κατασκεύαζαν ένα αυτοκίνητο κάθε 60 δευτερόλεπτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ