Ο κινεζικός κορωνοϊός του αυταρχισμού γοητεύει κυβερνήσεις και κοινή γνώμη…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πλέον γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το πεδίο νέας μάχης της κινεζικής προπαγάνδας για την προβολή των επιτευγμάτων μιας χώρας, η οποία καταπιέζει και παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα του κινεζικού λαού.

Το πιο εξωφρενικό: Η Κίνα επιχειρεί να καταδείξει και να πείσει ότι το αυταρχικό, καταπιεστικό και ανελεύθερο καθεστώς της είναι περισσότερο αποτελεσματικό από τις δυτικές δημοκρατίες!
Να πούμε τα πράγματα ωμά: Ο κορωνοϊός, ο οποίος εξελίχθηκε σε πανδημία και σαρώνει τον πλανήτη, ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Η ύπαρξή του ανακοινώθηκε επίσημα από τις κινεζικές αρχές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ εκδηλώθηκε από τον Νοέμβριο του 2019. Η κινεζική ηγεσία απέκρυψε από τους πολίτες της χώρας και από τον υπόλοιπο κόσμο την ύπαρξή του διότι, προφανώς, προείχε η σταθερότητα του καθεστώτος.
Το κινεζικό καθεστώς υποτίμησε την επικινδυνότητα του ιού. Έχασε πολύτιμο χρόνο στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Όταν ο Κινέζος γιατρός, δρ Λι Γουενλιάνγκ, προειδοποίησε για το ξέσπασμα του κορωνοϊού, κατηγορήθηκε ότι «έκανε ψευδή σχόλια και διατάρασσε την κοινωνική τάξη». Υποχρεώθηκε να ανακαλέσει και λίγο αργότερα, σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από την ασθένεια. Μπροστά στην κατακραυγή της κοινής γνώμης, το Πεκίνο τον αποκατέστησε μετά θάνατον και αναγνώρισε την προσφορά του. Όπως γινόταν στην πάλαι ποτέ Σοβ. Ένωση…
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, εάν η Κίνα είχε ανταποκριθεί στην έξαρση του ιού τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 95%. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Steve Tsang, διευθυντή του Ινστιτούτου Κίνας SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, «η συγκάλυψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τους πρώτους δύο μήνες περίπου ευθύνεται για τη δημιουργία συνθηκών που προκάλεσαν παγκόσμια πανδημία».
Τι παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη;
Το καθεστώς της Κίνας (όπως και της Ρωσίας) επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και ωραιοποίησης της «καλής Κίνας», η οποία, με συντονισμένες αποστολές ιατρικών εφοδίων, έρχεται αρωγός σε χώρες της Ευρώπης. Σε βαθμό ώστε να παραμεριστούν οι ευθύνες αυτής της χώρας και να χειροκροτείται για τον ανθρωπισμό της. Ήδη, όμως, καταγγέλλεται (Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία) ότι το υλικό είναι ελαττωματικό!
Όπως έγραψε πρόσφατα το γνωστό, έγκυρο περιοδικό Forbes: «Για την Κίνα, η προσέγγιση προς την Ευρώπη αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να αποκτήσει ξανά διεθνή ηγετικό ρόλο μετά από κάποιες συγκαλύψεις που βοήθησαν τον ιό να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα σύνορά της. Η κυβέρνηση του Προέδρου Xi Jinping προσπάθησε να σιωπήσει τους επικριτές και επίσης να διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του ιού».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε (2.4.2020) ότι η Κίνα και η Ρωσία επιδίδονται σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας με σκοπό να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους ως χωρών, οι οποίες σπεύδουν σε βοήθεια κρατών της Ένωσης. Επίσης, να εκθέσουν την ΕΕ ότι αδιαφόρησε ή δεν έσπευσε να βοηθήσει μέλη της, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που πλήττονται από τη θανατηφόρα ασθένεια.
Εξάλλου, 13 χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδος (η Κύπρος ξανά απούσα…), με αφορμή την πανδημία, με κοινή δήλωσή τους (2.4.2020) υπογραμμίζουν: «Είναι θεμιτό τα κράτη-μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων».
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται τρία ανησυχητικά φαινόμενα:
Πρώτον, στροφή μερίδας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και κυβερνήσεων προς την Κίνα και τη Ρωσία, επειδή έστειλαν βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έτσι, στην Ιταλία, π.χ., γίνεται επιπόλαια λόγος για αποχώρηση από την ΕΕ και ένταξη στον κινεζικό «Δρόμο του μεταξιού».
Δεύτερον, επαινείται η Κίνα για την ταχύτητα με την οποία ανέκοψε την ασθένεια, αλλά παραβλέπεται εσκεμμένα ότι καθυστέρησε εγκληματικά στην αντιμετώπισή της.
Τρίτον: Κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα περιοριστικά θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών τους, με την αιτιολογία της ανακοπής και αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Επικαλούνται όσα έκανε η Κίνα αλλά παραγνωρίζουν ότι στη χώρα αυτή λειτουργεί ένα αυταρχικό καθεστώς ως «πολιτική δικτατορία».
Το χειρότερο: Κράτη ήδη σκέπτονται συνέχιση της επιβολής περιοριστικών μέτρων και μετά την κρίση, ενώ η κοινή γνώμη τα ζητά εξαιτίας του φόβου από την πανδημία. Στην Κύπρο, η κοινή γνώμη απαίτησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Τα μέτρα παγκοσμίως ενέχουν στρατηγικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, που συναρτώνται προς την αναμέτρηση της Δύσης με την Κίνα και την εντεινόμενη αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Πεκίνου για την παγκόσμια ηγεμονία. Είναι πλέον γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το πεδίο νέας μάχης της κινεζικής προπαγάνδας για την προβολή των επιτευγμάτων μιας χώρας, η οποία καταπιέζει και παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα του κινεζικού λαού.
Το πιο εξωφρενικό: Η Κίνα επιχειρεί να καταδείξει και να πείσει ότι το αυταρχικό, καταπιεστικό και ανελεύθερο καθεστώς της είναι περισσότερο αποτελεσματικό από τις δυτικές δημοκρατίες!
Ο πλανήτης εισέρχεται σε μία νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου Δύσης-Άπω Ανατολής.
Σάββας Ιακωβίδης
simerini

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ