Νέα κρούσματα: 56, σύνολο κρουσμάτων: 1.212, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 72, με μέση ηλικία 72 έτη. Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό άνθρωποι 45 άνθρωποι, πέντε περισσότεροι από χθες.
“Παραμένουμε σε μια κατάσταση βραδείας εξάπλωσης που μας δίνει τη δυνατότητα να εξοπλιστούμε καλύτερα, να δώσουμε στη χώρα μας τη δυνατότητα να είναι ένα βήμα μπροστά”.
«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείο υγείας Σ. Τσιόδρας, τόνισε ότι όσον αφορά την πανδημία βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού στη χώρα μας.
«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».
Αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία της πανδημίας, είπε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφησαν 5 νέοι θάνατοι στη χώρα μας από κορονοϊό. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα είναι 43, 32 άνδρες και 11 γυναίκες. Το 90% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.
Ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι από χθες μέχρι και σήμερα καταγράφησαν 56 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 1212. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 72 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 14 γυναίκες και το υπόλοιποι 81% είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι άνω των 65 ετών ενώ πάνω από το 50% έχουν υποκείμενο νόσημα.
Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».
Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, ακόμη και αυτή την περίοδο καθώς όπως είπε «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε επινόσηση νέων ατόμων. Θυμάστε τι ζήσαμε με την επιδημία της ιλαράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο ετών, ιδίως για τα εμβόλια της άμεσης προτεραιότητας είναι πολύ σημαντικός». «Καλύτερα τα πολυδύναμα εμβόλια, είπε, ώστε να περιοριστούν και οι επισκέψεις στους παιδιάτρους» και παρατήρησε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του παιδιού από τους γονείς του στον παιδίατρο.
Ν.Χαρδαλιάς: Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες
«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ήταν ξεκάθαρος και κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. «Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί αν δεν αντιληφθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά, όμως είμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο: Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις.
«Αντιλαμβάνομαι την εσωτερική ανάγκη να βγούμε έξω αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι το λάθος, αυτό βοηθάει τη νόσο. Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, μένουμε πιστοί στο στόχο: Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας και για ώρες απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό».
Αναστολή λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την σύμπραξη Πολιτείας και πολιτών γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα κάθε περιοχής σε όλη την επικράτεια και λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο αυτό και αξιολογώντας, «ως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», αναστέλλεται για προληπτικούς λόγους η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες. Επίσης όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ήδη με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε, να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους χώρους.
Στοιχεία για ελέγχους και ιχνηλατήσεις
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στην προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού συμβάλλουν και οι τακτικοί έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μέχρι και χθες το βράδυ το Κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα, καθώς και 513 στενές επαφές τους. Την ίδια στιγμή έχουν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα , καθώς και για τα μέτρα πρόληψης ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν. Μέχρι χθες το βράδυ ελέγχονταν 6229 άτομα από το κέντρο της ΓΓΠΠ για την τήρηση του κατ΄ οίκον περιορισμού τους.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι από τους οποίους οι 3109 στη περιοχή της Αττικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων βρέθηκαν 22 πολίτες να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα .
Επίσης υπάρχουν 83 πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων 22 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι 61 επέλεξαν οικειοθελώς να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλοι 160 πολίτες στην Θράκη αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Αυξάνονται οι προσφορές υγειονομικού υλικού
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στις προσφορές υγειονομικού υλικού, οι οποίες αυξάνονται, σημειώνοντας ότι η αγορά και μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι δύσκολη διαδικασία αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. «Γίνεται μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας με συντονισμένες προσπάθειες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες ενισχύοντας το σύστημα υγείας.
Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών , το οποίο διαθέτει δωρεάν στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Βασίλη Αποστολόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ