Ρ.Τ. 16-3-20
Απόδοση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η διεθνής κρίση υγείας υπέβαλε σε οδυνηρή ιατρική εξέταση την συνοχή και αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, καθώς οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, απέρριψαν την ιδέα ελέγχου των συνόρων, ακόμη και όταν η επιδημία εξαπλωνόταν στην Ιταλία και στην Ισπανία σαν ασυγκράτητη πυρκαγιά. Την Δευτέρα η Γερμανία μετά βίας επέβαλε ελέγχους και ανέστειλε την ελεύθερη διασυνοριακή διάβαση σε πέντε γείτονές της, εισπράττοντας γαλλικές επικρίσεις.
Η Κίνα, όπου πρώτο-επισημάνθηκε πέρυσι η επιδημία, ανέφερε μιαν επιβράδυνση στην εξάπλωσή της και αναδιπλώνει τους περιορισμούς που επέβαλε πρωτύτερα. Η Κίνα προσφέρει τώρα την βοήθεια και την πείρα της σε χώρες που δυσκολεύονται στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Πρώτη χώρα αποδέκτης της κινεζικής βοήθειας ήταν η βαρύτερα πληττόμενη από τον κορωνοϊό χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η Ιταλία. Την Δευτέρα 9 Μαρτίου αεροπλάνο των Κινεζικών Αερογραμμών απογειώθηκε από την Σαγκάη, μεταφέροντας στην Ρώμη 9 Κινέζους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και 31 τόνους νοσηλευτικού εξοπλισμού και εφοδίων, όπως πλάσμα από αναρρώσαντες ασθενείς, για να βοηθήσουν στον μοναχικό αγώνα της Ιταλίας κατά της μάστιγας του αινιγματικού ιού.
Την απογύμνωση της Ε.Ε. από τα ρητορικά ράκη περί «αλληλεγγύης», με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού, επεσήμανε δημόσια και απερίφραστα ο Πρόεδρος της Σερβίας, η οποία στον αγώνα της να οργανώσει την άμυνα κατά της επιδημίας βρήκε και αυτή βοήθεια στην ασιατική Κίνα.
Κηρύσσοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις δημόσιες συγκεντρώσεις, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσις, επεφύλαξε στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση κάποια αιχμηρά σχόλια για την Ε.Ε.
Η κρίση απέδειξε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «υπάρχει μόνο στα χαρτιά», είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας, αναφερόμενος στην απαγόρευση της εξαγωγής νοσηλευτικού εξοπλισμού και εφοδίων σε χώρες εκτός της Ε.Ε.
«Μόνο η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την δοκιμασία», πρόσθεσε ο Σέρβος ηγέτης, αναφέροντας ότι έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Ξι Ζιπίνγκ «ζητώντας του βοήθεια και αποκαλώντας τον αδελφό».
Η Σερβία έλαβε 5 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, τις οποίες δεν μπορούσε να προμηθευτεί από την Ευρώπη και την προσφορά αποστολής γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας, πρόσθεσε ο Σέρβος Πρόεδρος. Η χώρα του αναγκάστηκε να αγοράσει αναπνευστήρες στην «ημίμαυρη αγορά»
Η Σερβία έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, κινητοποίησε τον στρατό για την φρούρηση νοσοκομείων και άλλων νευραλγικών εγκαταστάσεων και έκλεισε τα σύνορά της σε όλους, εκτός των πολιτών της. Οι επαναπατριζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα, ή θα αντιμετωπίζουν ποινές έως τριετούς φυλάκισης.
«Λέω στους ξένους: Μην έρχεστε στην Σερβία, με την εξαίρεση των Κινέζων, που προσκαλούμε να έρθουν, τους γιατρούς τους, ανθρώπους που έρχονται να μας βοηθήσου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας.
Μέχρι την Δευτέρα είχαν επιβεβαιωθεί στην Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων 55φορείς του ιού, με τους δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Κορωνοϊός έχει πλήξει και άλλες βαλκανικές χώρες, εκτός του Μαυροβουνίου.
Την διάγνωση του προέδρου της Σερβίας (χώρας μη μέλους της ΕΕ) για τα όρια και της ρητορικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε προχθές σιωπηρά και η κυβέρνηση της Ισπανίας, (μέλους της ΕΕ), ανακοινώνοντας ότι αποτάθηκε στην Κίνα, ζητώντας επιστημονική και υλική βοήθεια για την αντιμετώπιση του αγνώστου πατρότητας δολοφονικού ιού.