COVID-19: Για τη "μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο του Β' ΠΠ" μίλησε η Μέρκελ σε έκτακτο διάγγελμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή… Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10εκ. κρούσματα στη χώρα

Μια φορά το χρόνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκφωνεί τηλεοπτική ομιλία, με την οποία απευθύνεται στους Γερμανούς πολίτες. Σήμερα (Τετάρτη) είναι πρώτη φορά στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης της που έκανε μια εξαίρεση από τον κανόνα.
Η αποψινή της ομιλία αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έχοντας ως κεντρικό στόχο την επισήμανση της αναγκαιότητας να συμβάλουν όλοι στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να μειωθεί η ταχύτητα διάδοσής του.
Αναγκαιότητα των μέτρων
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή» δηλώνει η καγκελάριος σε έναν δραματικό τόνο που λίγη σχέση έχει με τις συνήθως ψύχραιμες και μετριοπαθείς δηλώσεις της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζει. Για τη δε οικονομία η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, προειδοποιεί. Όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις και προπαντός για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.» Επίσης καθιστά σαφές ότι η προμήθεια του πληθυσμού με τρόφιμα είναι ανά πάσα στιγμή εξασφαλισμένη και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάνουν «στοκ» οι καταναλωτές.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ δικαιολογεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως ο περιορισμός της ελευθερίας των ατόμων να ταξιδεύουν και να μετακινούνται, το κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των καταστημάτων, των χώρων διασκέδασης, σχολείων, παιδικών σταθμών κ.ου.κ. ως «απόλυτα αναγκαία» προκειμένου «να σωθούν ζωές».
Καθένας θα πρέπει να αναλάβει ευθύνη
Όλα όμως τα κρατικά μέτρα θα ήταν αναποτελεσματικά χωρίς τη συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά στη Γερμανία. «Ο καθένας από εμάς είναι αναγκαίος» τονίζει η καγκελάριος για να επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης ορισμένων συμπεριφορών: να τηρεί απόσταση ο ένας από τον άλλο, όχι χειραψίες, συχνά πλύσιμο των χεριών και «καθόλου επαφή με τους ηλικιωμένους επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι.» Όπως ενδεικτικά δηλώνει, «προς το παρόν μόνο η απόσταση συνιστά έκφραση στοργής.»
Για όσο διάστημα δεν διατίθεται εμβόλιο και επικρατεί ο κίνδυνος της μόλυνσης από τον κορωνοϊό η συναναστροφή με άλλους θα πρέπει να γίνεται διαφορετικά –μέσω τηλεφώνου, με skype, με μέιλ ή ακόμη και με επιστολές. Επίσης γείτονες θα μπορούσαν αναλάβουν τα ψώνια για ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να βγαίνουν άλλο από τα σπίτια τους.
Τέλος ενώ εκφράζει τη πεποίθηση ότι η Γερμάνια θα ξεπεράσει αυτή την κρίση, η καγκελάριος Μέρκελ καθιστά σαφές ότι το πόσα θύματα θα υπάρξουν θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την πειθαρχεία, που θα επιδείξει ο καθένας στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Η προειδοποίηση για 10εκ. λοιμώξεις
Ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), κάλεσε τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και σκιαγράφησε ένα ζοφερό σενάριο: εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό εάν δεν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου περιέγραψε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν δέκα εκατομμύρια λοιμώξεις από κορωνοϊό στη Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγους μήνες, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ ο οποίος έκανε λόγο για «εκθετική πορεία της επιδημίας». Γι αυτό έκανε «έκκληση στους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους, διότι ο ιός μεταδίδεται μόνο από τον έναν στον άλλον άνθρωπο».
Ειδικοί πιστεύουν ότι έως 60-70% του πληθυσμού στην Γερμανία θα μπορούσε να μολυνθεί από τον ιό. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 50 έως 58 εκατομμύρια άτομα επί συνολικού πληθυσμού περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ελπίζει πάντως ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα γίνεται με πιο αργό ρυθμό λόγω των δραστικών μέτρων. Για μέρες τώρα, ο Βίλερ προειδοποιεί ότι «οι δυνατότητες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους και θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν».
Παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που πάσχουν από κορωνοϊό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί επί του παρόντος να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο υπουργός παρά τη καγκελαρία, Χέλγκε Μπράουν δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι «ένα τέτοιο μέτρο δεν εξετάζεται επί του παρόντος στο υπουργικό συμβούλιο».
Αντίθετα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ δεν απέκλεισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στο μέλλον. «Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει το σημείο», δήλωσε στο ZDF. «Το ερώτημα είναι: θα βοηθούσε η απαγόρευση σε αυτή την κατάσταση τώρα; Όλοι έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν την απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας μένοντας στο σπίτι και κρατώντας μια απόσταση από άλλους».
Πηγές: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ