Σπουδαίοι Έλληνες: Τιμολέων Φιλήμων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τιμολέων Φιλήμων (1833 – 7 Μαρτίου 1898) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και διανοούμενος. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Γεννήθηκε το 1833 στο Ναύπλιο και ήταν γιος του εκδότη, συγγραφέα και φιλικού, Ιωάννη Φιλήμονος. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με άριστα αλλά ασχολήθηκε από την εφηβική του ηλικία με τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Αιών του πατέρα του, ενώ το 1856 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας. Το επόμενο έτος φυλακίστηκε για τρεις μήνες έπειτα από καταδίκη για προσβολή του βασιλιά Όθωνα.

Ήταν γραμματέας της τριμελούς επιτροπής που παρέδωσε το στέμμα στο βασιλιά Γεώργιο στη Δανία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας και δάσκαλος του Γεωργίου ως το 1867.

Πολιτική καριέρα

Το ίδιο έτος κατήλθε στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής Αττικής χωρίς ωστόσο να εκλεγεί, κάτι το οποίο πέτυχε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1868 (διετέλεσε και αντιπρόεδρος της βουλής). Κατά τις εκλογές του 1869 απέτυχε να εκλεγεί ενώ το 1874, αν και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ψήφων, η εκλογή του τελικά ακυρώθηκε. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1875 και του 1879 ενώ στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες δεν κατάφερε να ανανεώσει την παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, απασχολήθηκε και με τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης: το 1874 εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Αθηνών κάτι το οποίο επαναλήφθηκε για άλλες τέσσερις φορές. Μάλιστα, από το 1878 μέχρι το 1887 αποτέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Το 1887 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων παραιτήθηκε όμως το 1891, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο δήμος.

Πολιτισμός

Διετέλεσε πρώτος έφορος της Βιβλιοθήκης της Βουλής από το 1874 έως το 1888, διάστημα κατά το οποίο η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε σημαντικά (χαρακτηριστικά, από τους 5000 τόμους που αριθμούσε το 1874, κατά τη λήξη της θητείας του Φιλήμονα έφτασε να έχει περίπου 120.000), υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και πρώτος πρόεδρός της την περίοδο 1882 – 1887, διετέλεσε γραμματέας του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου και συνέβαλε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

Εξέδωσε ένα σύγγραμμα με τίτλο Ο Δήμαρχος και μετά το θάνατο του εκδόθηκε η μετάφραση της μελέτης του Φυστέλ ντε Κουλάνζ Το αρχαίον άστυ με επιμέλεια του ιστορικού Σπυρίδωνα Λάμπρου.

Θάνατος

Πέθανε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου του 1898 από συγκοπή.

Κατά την κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε πλήθος κόσμου, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, διάφοροι πολιτευτές καθώς και αντιπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με την Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Μασονικής Στοάς ο Τιμολέων Φιλήμων ήταν Μέγας Διδάσκαλος.

wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ