Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Λέπρας (ILEP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την ασθένεια της λέπρας, που πλήττει 3εκ. ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.
Με τον όρο λέπρα, ή αλλιώς νόσος του Χάνσεν (απομονώθηκε από τον Νορβηγό γιατρό Γκέρχαρντ Χάνσεν), εννοείται χρόνια λοιμώδης ασθένεια του ανθρώπου, που προκαλείται από τα μυκοβακτήρια Mycobacterium leprae και Mycobacterium lepromatosis. Αγγλικά η νόσος λέγεται leprosy και ετυμολογικά η λέξη έχει ελληνική προέλευση από το λέπος=φλούδα, λέπι–> λεπερός = ο έχων λέπια, φλούδες–> λεπρός. H λέξη λέπρα μεταφέρθηκε δια των λατινικών στα αγγλικά και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Παλαιότερα ήταν ανίατη αρρώστια και οι λεπροί απομονώνονταν υποχρεωτικά σε ορισμένες περιοχές (Σπιναλόγκα κλπ).
Όπως γράφει η επίσημη Ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη λέπρα, “Ο μηχανισμός μετάδοσης της λέπρας είναι η παρατεταμένη στενή επαφή με πάσχοντα και η μετάδοση γίνεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια”.
Κάθε χρόνο περίπου 210.000 γυναίκες, άνδρες και παιδιά διαγιγνώσκονται με λέπρα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Μέχρι το 50% των ατόμων που προσβάλλονται από λέπρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια.
Σήμερα θεωρείται ιάσιμη. Η λέπρα πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως την Ινδία, ενώ στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί.