Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, ή αλλιώς blue Monday αποκαλείται εδώ και κάποια χρόνια η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Κι αυτό γιατί θεωρείται η ημέρα δηλαδή που οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υποστηρικτές της θεωρίας.
Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Cliff Arnall (Δρ. Κλιφ Αρνάλ), χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.
Ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν την ψυχολογία μας κι έτσι κάπως προέκυψε και η… Blue Monday.
Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκέμβρη και την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου μετά τα Χριστούγεννα και βρήκε πως η μέρα αυτή είναι η συγκεκριμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα σήμερα είναι η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνειδητοποιούν πόσο εκτός στόχων και προγράμματος είναι και νιώθουν μία βαθιά μελαγχολία.
Τον Dr. Cliff ήρθαν να υποστηρίξουν και άλλοι επιστήμονες. Η διατροφολόγος Alison Clark υποστηρίζει πως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των γιορτών.
Η Βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν πως ο τύπος δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός.