“Αναστρεψομότης” και για τα Βαλκάνια- Ανοίγει θέμα NATO
Στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν βρήκε απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία του τους Γερμανούς και την Καγκελάριο Μέρκελ. Η παρέμβασίς του για τη νέα Ευρώπη στην Πνύκα “πετάχθηκε” στον κάλαθο των αχρήστων του Βερολίνου. Το ίδιο και οι ιδέες του για το μεταναστευτικό. Στη Συρία κάποιοι δείχνουν να μην τον υπολογίζουν.
Το βέτο του στην επιλογή Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και πρότασις για τη φον ντερ Λάυεν πληρώθηκε εκδικητικά από τους Γερμανούς με το μπλόκο στην επιλογή της Γαλλίδος νέας Επιτρόπου. Μέγιστη προσβολή.
Καιρό τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος έψαχνε τρόπο για να βάλει ξανά τη χώρα του στο μεγάλο παιχνίδι. Το βέτο του στις υποψηφιότητες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής απεδείχθη εν τέλει ο μοχλός για να τεθεί η Γαλλία και πάλι στην πρωτοπορία ως υπολογίσιμη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι όμως ο μόνος. Με σύμμαχό του τα καλά νέα για την οικονομία -πρώτη φορά μετά από χρόνια η Γαλλία πέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης τη Γερμανία- και με δεδομένο ότι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας θα είναι αδύναμος, ο Γάλλος Πρόεδρος οργανώνει την αντεπίθεσή του για την ανάκτηση μέρους της παλαιάς ηγεμονίας.
Και στο εσωτερικό, με στόχο να περιορίσει την απήχηση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο εκλογικό σώμα και στο εξωτερικό το 2021, μετά το τέλος της θητείας Μέρκελ.
Ο δρόμος για τον ίδιο ανοίγει μετά το δεύτερο εξάμηνο το 2020, όταν περατωθεί η γερμανική προεδρία στην Κομισιόν και δύσει οριστικώς το άστρο της Μέρκελ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος Πρόεδρος κάνει δύο μείζονες επιλογές: Η πρώτη αφορά στην προώθηση ενός νέου κανόνος για την διεύρυνση, ο οποίος φαινομενικώς θα ξεμπλοκάρει τις υποψηφιότητες της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά δεν θα αποτελέσει και κάρτα μπιάνκα για την ένταξή τους. Το αντίθετο.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν προσφάτως (στην Αλεξία Κεφαλά), η Γαλλία προωθεί τη μεταρρύθμιση των κανόνων διευρύνσεως προν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ το 2020 και εισηγείται στην Ένωση την έννοια της “αναστρεψιμότητος”. Αυτό σημαίνει ότι θα δίδεται πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής πορείας κρατών, αλλά θα νομοθετεί όχι απλώς το “πάγωμα” (αν υποψήφιο κράτος μέλος εκτρέπεται) αλλά η δυνατότητης της Κομισιόν να ακυρώνει τελεσιδίκως και οριστικώς την υποψηφιότητα κράτους μέλους στα μέσα της διαδρομής.
Έναρξις των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και ένταξη. Το νέο μοντέλο προτείνεται για να αρθεί το βέτο στις υποψηφιότητες Σκοπίων-Αλβανίας.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ