ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
κ. ARMEN SARKISSIAN
Ερεβάν, 5.11.2019
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Φίλε Armen,
Ευχαριστώ ειλικρινώς για την πρόσκληση να επισκεφθώ την Χώρα σας καθώς και για την θερμή φιλοξενία, την οποία μου επιφυλάξατε. Αισθήματα μεγάλης τιμής και ειλικρινούς συγκίνησης με διακατέχουν αυτές τις στιγμές, καθώς αναλογίζομαι την μακροχρόνια συμπόρευση των Λαών μας σε κοινούς μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση εξίσου μεγάλων αρχών και αξιών, αντάξιων της Ιστορίας τους και της προοπτικής τους. Είμαι δε βέβαιος ότι η επίσκεψή μου αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των, ήδη εξαιρετικών, σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιτρέψατέ μου να εκθέσω τις ακόλουθες σκέψεις:
I. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, οι οποίες, όπως ήδη τόνισα, βρίσκονται σ’ εξαιρετικό επίπεδο, ανατρέχουν σε μεγάλο βάθος χρόνου και εδράζονται σε μια σταθερή φιλία, αλληλοκατανόηση και δημιουργική συνεργασία. Πέραν τούτου, τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας θωρακίζουν οι μακροχρόνιοι θρησκευτικοί μας δεσμοί. Δεσμοί οι οποίοι, παρά τις όποιες επιμέρους δογματικές διαφορές, κατοχυρώνουν τις αρμονικές σχέσεις της Εκκλησίας της Αρμενίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, κατ’ εξοχήν δε με την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον επικεφαλής της, Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Δεν παραλείπω να υπενθυμίσω ότι σημαντικό και άκρως θετικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραματίζουν και οι Κοινότητές μας, ιδίως δε η Αρμενική Κοινότητα στην Ελλάδα και η Ελληνική Κοινότητα στην Αρμενία.
II. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας είναι σε τέτοιο βαθμό αρμονικές, ώστε ξεπερνούν το διμερές πλαίσιο και εκτείνονται στο ευρύτερο πεδίο της διεθνούς συνεργασίας. Και τούτο διότι έχουμε γενικευμένη ταύτιση απόψεων σε πολλά και σημαντικά διεθνή θέματα, κατ’ εξοχήν δε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Ειρήνης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, με βασική -πολιτική και θεσμική- αντηρίδα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του.
III. Όμως, τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα Έθνη μας. Στιγμές, τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας. Αλλά διότι αυτή η μνήμη μας οδηγεί στο να υπηρετούμε, για πάντα, την μεγάλη Ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά. Τούτες οι μαρτυρικές στιγμές είναι ποτισμένες με το αίμα των τραγικών Θυμάτων βάρβαρων Γενοκτονιών, συγκεκριμένα δε της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την μια πλευρά και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από την άλλη. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος, όταν το 1996, με τον 2397/1996, αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων και καθιέρωσε την 24ηΑπριλίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Από την πλευρά της, το 2015 η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και εμείς, οι Έλληνες, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το εντελώς πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Διαμηνύουμε δε προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της και υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς της κύρους μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, που διέπραξαν άφρονες ηγεσίες της στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων.
IV. Οι στενές σχέσεις μεταξύ των Λαών μας και η αρμονική συμπόρευσή τους μέσα στα χρόνια, ανοίγουν διάπλατα το πεδίο της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά δίνω έμφαση σε μια πολύπλευρη διεθνή συμπόρευση, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα και την Αρμενία όσο και για τις Διεθνείς Συνεργασίες, στις οποίες Ελλάδα και Αρμενία μετέχουν, διεκδικώντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα αφενός μεν ευνοεί την προσέγγιση της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Περιεκτική και Ενισχυμένη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης μεταξύ τους. Και, από την άλλη πλευρά, καλωσορίζουμε την Αρμενία στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, δοθέντος ότι ο Διάλογος των Πολιτισμών είναι η πιο στέρεη αντηρίδα, η οποία στηρίζει τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Λαών μας.
Με τις σκέψεις αυτές -και ευχαριστώντας σας, κ. Πρόεδρε και Αγαπητέ Φίλε Armen, για μιαν ακόμη φορά- υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενος σ’ εσάς προσωπικώς υγεία, δύναμη και επιτυχία στην μεγάλη αποστολή σας. Και στον Αρμενικό Λαό, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και ευόδωση της προοπτικής που του αναλογεί και του αρμόζει.