Το χάος του Brexit, μία χώρα βαθιά διχασμένη τρία χρόνια τώρα και μικρότερα κόμματα που αυτή τη φορά ελπίζουν να εκμεταλλευτούν το πολιτικό κενό που έχουν ανοίξει τα δύο μεγάλα.
Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου θα είναι ίσως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών στη Βρετανία. Εκτός από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. ωστόσο, ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος;
Brexit
Το αδιέξοδο στο Brexit είναι ο λόγος που προκηρύχτηκαν αυτές οι πρόωρες εκλογές και αναμφισβήτητα η θέση των πολιτικών κομμάτων σε αυτό θα βαρύνει πολύ στην ψήφο των πολιτών.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει χαράξει του Εργατικού Κόμματος και ελπίζει να ξεχωρίσει ως το μοναδικό κόμμα που θα δώσει στους πολίτες το δικαίωμα να αποφασίσουν με ένα δημοψήφισμα σε διάστημα έξι μηνών, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα νέα δεδομένα. Η θέση αυτή δεν ικανοποιεί όλα τα μέλη του κόμματος, και κυρίως τους ένθερμους Remainers, οι οποίοι επιμένουν ότι οι αξίες τους παραμένουν remain, ομοίως και οι καρδιές τους. Πολλοί από αυτούς συντάσσονται με τη θέση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι εάν έμπαιναν στην Νταόυνινγκ Στριτ θα απέσυραν εντελώς την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.
Κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Κόρμπιν κατέστησε σαφές ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο ταμπλό του Brexit, στοχεύοντας προφανώς στους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί με αυτήν την ιστορία. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δεσμεύτηκε να «ανοικοδομήσει» τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και να κυνηγήσει τους «φοροφυγάδες, τα κακά αφεντικά και τους μεγάλους ρυπαντές».
Τα μικρότερα κόμματα
Στις εκλογές του 2017, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να συσπειρώσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Παρά τις προβλέψεις ωστόσο ότι θα σήμαινε τότε το τέλος του δικομματισμού, το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1970 (82,4%).
Η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον ασκεί τώρα πιέσεις να συμμετάσχει στις τηλεμαχίες και ελπίζει ότι θα το εκλογικό σώμα θα την υποδεχτεί θερμά.
Οι εκλογικές αποδόσεις του Μπόρις Τζόνσον από την άλλη θα εξαρτηθούν από το πόσο επιτυχημένη θα είναι η εκστρατεία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Brexit στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος. Και βεβαίως πόσο επιθετικός θα είναι ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ απέναντι στον Τζόνσον, επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του για Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου.
Η προεκλογική εκστρατεία
Οι επιδόσεις των βασικών υποψηφίων κατά την προεκλογική εκστρατεία θα παίξει σίγουρα ρόλο την ώρα της κάλπης. Η ομάδα του Τζόνσον εκτιμά ότι ο ηγέτης των Τόρις μπορεί να επαναλάβει την άγρια μάχη πριν από το δημοψήφισμα του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον μπορεί να γίνει απείθαρχος κατά τις δημόσιες εμφανίσεις του – και οι προεκλογικές εκστρατείες είναι απρόβλεπτες, σχολιάζει η «Guardian».
Για τον Κόρμπιν πάλι θα είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί με τον φρέσκο αέρα που παρουσιαζόταν το 2017, όταν ήταν λίγο γνωστός σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και δεν είχε προλάβει να φθαρεί στο βρετανικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, εάν τα ποσοστά του ήταν χαμηλά τότε, σήμερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης από το 1977.
Της Μάρως Βακαλοπούλου
naftemporiki