Η ιστορία του Ελληνοβρετανού που έπεσε από πυρά τζιχαντιστών στη Ροζάβα το 2015 μέσα από την αφήγηση της μητέρας του. Η Βασιλική Καραγκούνη μιλά για τον Ερικ Κώστα Σκέρφιλντ που θυσίασε τη ζωή του για έναν κόσμο διαφορετικό και δίκαιο.
Η Βασιλική Καραγκούνη, βέρα Ελληνίδα όπως προδίδει και το όνομά της, ζει στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια. Παντρεύτηκε Βρετανό υπήκοο, έκανε μαζί του οικογένεια και προφανώς είχε όνειρα σαν και αυτά που έχουν οι άνθρωποι που κάνουν παιδιά. Να μεγαλώσουν οι απόγονοί της και να κάνουν αυτό που επιθυμούν, να είναι ευτυχισμένοι. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο γιος σου, από στρατιωτικός καριέρας, επιλέγει να μεταβεί στη Ροζάβα της Συρίας και να πολεμήσει στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών;
Η καταγόμενη από την Ανιάδα Ευρυτανίας Βασιλική μιλάει στο Νews 24/7 για τον υιό της Ερικ Κώστα Σκέρφιλντ: “Ο Κώστας δήλωσε την επιθυμία να βοηθήσει τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία όταν είδε τους αισχρούς αποκεφαλισμούς και τα άλλα φρικιαστικά πράγματα που γίνονταν εκεί. Όταν μου ανέφερε ότι ήθελε να πάει εγώ προσπάθησα να τον μεταπείσω. Στο τέλος πήγε χωρίς να μας το πει, αλλιώς βέβαια θα προσπαθούσαμε να τον σταματήσουμε”.
Δεν ήταν εύκολη απόφαση και προφανώς δεν ήταν η αναμενόμενη απόφαση για έναν Βρετανό με ελληνικές ρίζες. Ηθελε κότσια, τόλμη, άγνοια κινδύνου και μεγάλη τρέλα. Στοιχεία που ο Κώστας διέθετε ίσως στο 100% και ακόμα παραπάνω. Ρίχθηκε στις μάχες με ζήλο και ενώ είχε γράψει το ελληνικότατο “Μολών Λαβέ” στο όπλο του.
“Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μας πολύ γιατί δεν υπήρχε ίντερνετ και πολεμουσε πολύ. Επικοινωνούσε στο Facebook messenger όταν μπορούσε αλλά ζητούσε νέα από μας. Αν θα έρχονταν οι Άγγλοι να βοηθήσουν για παράδειγμα. Ράγισε η καρδιά του πατέρα του όταν αναγκάστηκε να πει ότι η Αγγλία δεν είχε κανενα σκοπό να βοηθήσει. Μου έλεγε για τους κουρδους ότι είχαν χορούς σαν τους Ελληνικούς και λέγαν τα φασόλια ‘φασούλια” αφηγείται η Βασιλική χωρίς να κρύβει την υπερηφάνεια της για τον τρόπο που σκεφτόταν ο γιος της.
Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε
Εκ φύσεως και εκ των συνθηκών η πράξη του Κώστα περιείχε ρίσκο. Αλλωστε το ήξερε και ο ίδιος και είχε ζητήσει από τους γονείς του να θαφτεί κάτω από μία ελιά σε περίπτωση που “έπεφτε”. Αυτή η μέρα ήρθε στις 2 Μαρτίου του 2015 ενώ ο Κώστας μετέφερε με άλλους συντρόφους του με τερωθακισμένο τραυματίες, στρατιώτες, γυναίκες και παιδιά.
“Από έναν δημοσιογράφο μάθαμε ότι σκοτώθηκε στο πεδίο των μαχών. Μας πήρε τηλέφωνο θέλοντας το σχόλιό μας και μας το είπε αυτός! Μετά από μια δυο ώρες οι Κούρδοι μας το επιβεβαίωσαν. Οι Κούρδοι με έχουν εντυπωσιάσει με την γενναιότητα τους, με το ποσό ανοιχτόμυαλοι είναι και με το πως δουλεύουν για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Έφεραν για ένα διάστημα μια ελπίδα και ένα καλύτερο σύστημα στη Συρία που λειτουργούσε και ένωνε τον κόσμο εκεί, ανεξάρτητα από θρησκεία και φυλή” αναφέρει η Βασιλική Καραγκούνη. Και παρά το γεγονός ότι θυμάται ένα τόσο κομβικό και τραγικό για την ίδια και την οικογένειά της κρατά την ψυχραιμία της στο μέγιστο βαθμό.
Με το γιο της πια νεκρό, η Βασιλική δεν έχασε στιγμή την πίστη της και την ελπίδα της στον κουρδικό αγώνα. Ισως γιατί ένιωθε ότι χρωστούσε κάτι στον Κώστα, συνέχισε να αγωνίζεται, επί αγγλικού εδάφους για να κάνει γνωστό στην βρετανική επικράτεια το θαύμα της Ροζάβα και όχι μόνο.
Μιλά με θαυμασμό: “Οι Κούρδοι που γνώρισα εδώ δουλεύουν ακούραστα για τη δημοκρατία, την ισότητα των γυναικών, το περιβάλλον και την θρησκευτική ελευθερία. Όταν βλέπω την φτώχεια την αδικία, την απελπισία την ανισότητα που έχουμε τώρα στις περισσότερες χώρες του κόσμου νομίζω ότι τουλάχιστον ότι οφείλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουν το σύστημα τους, να δούμε πως θα πάει. Ίσως να περιέχει λύσεις για όλους μας”.
Οπως ήταν λογικό και επόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, η τουρκική εισβολή και οι νέοι διωγμοί των Κούρδων δεν άφησαν τη Βασιλική αδιάφορη. Κάθε άλλο: Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές. Πρώτον, αυτό που κάνει ο Ερντογάν είναι παράνομο. Δεύτερον, είναι εθνοκάθαρση και γενοκτονία. Τρίτο, απελευθερώνει τους τζιχαντιστες και τους χειρίζεται. Όταν θα πετύχει τα σχέδιά του στην Συρία που θα πάνε αυτοί οι τρομοκράτες? Ίσως στη Αλβανία. Ίσως στη βόρεια Κύπρο.
Ο Ερντογάν ήδη έχει πει ότι θέλει να επαναφέρει την οθωμανική αυτοκρατορία και φέρεται πολύ επιθετικά απέναντι στην Κύπρο. Μην νομίζετε ότι η Αμερική ή η Ευρώπη θα μας συμπαρασταθούν. Θα λένε πολλά άλλα δεν θα κάνουν τίποτα”. Μην βιαστείτε να μιλήσετε για υπερβολές… Αλλωστε η ατζέντα του Ερντογάν ήδη ξετυλίγεται μπροστά μας με την ανοχή των Αμερικανών και τη στήριξη των Ρώσων.
Οσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, η κ. Καραγκούνη είναι αυστηρή στις διαπιστώσεις της: “Εδώ στην Αγγλία είναι πολλοί που συμπαραστέκονται στους Κούρδους αλλά οι περισσότεροι κοιτούν πως να σταματήσουμε το brexit. Βέβαια πουλάνε πολλά άρματα στην Τουρκία και εισπράττουν πολλά λεφτά για αυτό δεν λένε και τίποτα το ιδιαίτερο”. Γι’ αυτό όταν ακούτε από τους δυτικούς ηγέτες κηρύγματα περί ανθρωπισμού να είστε πάντα υποψιασμένοι.
Ο Ερικ Κώστας Σκέρφιλντ, αν ζούσε σήμερα, ίσως να μαχόταν ακόμα στο πλευρό των Κούρδων ανταρτών στη Ροζάβα. Το νήμα της ζωής του όμως κόπηκε απότομα τον Μάρτη του 2015 από πυρά τζιχαντιστών. Κηδεύτηκε λίγες ημέρες μετά το θάνατό του έχοντας πάνω στο φέρετρό τη σημαία των Δυνάμεων Πολιτοφυλακής της Ροζάβα, την βρετανική σημαία αλλά και την ελληνική. Ηταν γεννημένος μόλις το 1989, εφέτος θα συμπλήρωνε τα 30 του χρόνια…
Νίκος Γιαννόπουλος
news247.gr