Εκστρατεία προκειμένου να πείσει Αμερικανούς Γερουσιαστές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκίνησε η Άγκυρα μέσω του τουρκικού λόμπι, αναφέρει η ιστοσελίδα Al Monitor.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο έγινε το πρώτο βήμα σε σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς η ολομέλεια της Γερουσίας ενέκρινε σχετική τροπολογία στον νόμο για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.
«Η μακρόχρονη αμερικανική πολιτική, σκοπίμως δεν έχει πάρει θέση μεταξύ των λαών του νησιού ή των εγγυητριών χωρών για να αποφύγει την εκδήλωση μιας κούρσας εξοπλισμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή απρόβλεπτες συνέπειες», ανέφερε ο Πρεσβευτής της Τουρκίας Σερντάρ Κίλιτς με ένα πανομοιότυπο γράμμα-επιστολή στον Πρόεδρο και την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας (Reps. Adam Smith, D-Wash., Mac Thornberry και R. Texas).
Οι επιστολές του Κίλιτς τον Σεπτέμβριο παροτρύνουν τους Smith και Thornberry να εξαιρέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία από τον αμυντικό λογαριασμό. Οι επιστολές του επίμονου Τούρκου πρέσβη προωθήθηκαν από τις εταιρείες lobbying, Venable και Capitol Counsel, στο Κογκρέσο.
Οι προσπάθειες του Κογκρέσου για άρση του εμπάργκο στην Κύπρο, ξεκίνησαν αρχικά με τον νόμο για την ασφάλεια και την εταιρική σχέση για την Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος εισήχθη από τον Γερουσιαστή Bob Menendez, που ανήκει στο δημοκρατικό κόμμα και είναι μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από καιρό βασικός μας σύμμαχος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αναδυόμενων απειλών στην Ευρώπη, για αυτό το από 32ετίας εμπάργκο δεν αντανακλά τη δύναμη και τη σημασία αυτής της σχέσης», δήλωσε Αμερικανός Γερουσιαστής για την τροπολογία του νομοσχεδίου.
Οι εταιρείες lobbying που ασχολούνται με προώθηση θεμάτων στα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον, αποκαλύπτουν ότι η δικηγορική εταιρεία DLA Piper συναντήθηκε με τους Thornberry και Bilirakis για λογαριασμό της Ελλάδας στα τέλη του 2018. Η εταιρεία συναντήθηκε επίσης με στελέχη στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας νωρίτερα αυτό το έτος. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν επίσης στρατολογήσει τη δική τους ομάδα lobbying, με το όνομα Prime Policy Group.