Εκδήλωση για την Έναρξη του Εορταστικού Κύκλου Εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπύλων και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας , συνεχάρη το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Εσωτερικών για την εξαιρετική έμπνευση και πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν αυτό τον, ιστορικής σημασίας, εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων και τόνισε: «Η Ελλάδα, πιστή στις ιστορικές της παρακαταθήκες, παραμένει – και μάλιστα υπό την συγκυρία της «φλεγόμενης» από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας – ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή, εκπροσωπώντας, μέσω του Ελεύθερου Πνεύματος και του Πολιτισμού της, την γνήσια και ανιδιοτελή υπεράσπιση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Με κυριότερη γέφυρα εκείνη του ισότιμου και εποικοδομητικού Διαλόγου των Πολιτισμών, αφού για εμάς, τους Έλληνες, δεν νοείται «σύγκρουση» μεταξύ πραγματικών Πολιτισμών […] πρέπει να ξαναχτίσουμε γέφυρες και να δείξουμε πώς ο δικός μας πολιτισμός στηρίζει τον διάλογο».
Ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια σημαντική εκδήλωση με την οποία εκκινούμε ως ελληνική Πολιτεία, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τις εκδηλώσεις με τις οποίες θυμόμαστε και πάλι τα σπουδαία πράγματα που έγιναν σε αυτή την χώρα πριν από 2.500 χρόνια», και συνέχισε λέγοντας: «Η επέτειος, συνεπώς, που σε λίγο θα γιορτάζουμε δεν αφορά απλώς ένα ιστορικό γεγονός που ανήκει στην μακρά ελληνική παράδοση. Αλλά μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην πορεία της ανθρωπότητας[…] Η Ελλάδα, βέβαια, καλείται να ανανεώσει το ρόλο που είχε πάντα: Ως σύμβολο Δημοκρατίας και Πολιτισμού και ως σημείο συνάντησης των λαών στον δρόμο της πρόοδο. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από καρδιάς, την Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή, την πρόεδρο της Κοσμητείας, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την ενεργή της συνεισφορά στην όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο βαθιά επεξεργασμένη, τολμώ να πω, ευκαιρία που μας δίνεται να γιορτάσουμε αυτήν την σημαντική επέτειο. Και θέλω να συγχαρώ προσωπικά την κυρία Βαρδινογιάννη διότι ασχολείται με αυτήν την σημαντική ημερομηνία, εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ πριν ίσως αντιληφθεί τη σημασία της η ελληνική Πολιτεία. Και θέλω επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι σε τέτοιες δράσεις να μπορούμε να συναντιόμαστε με την κοινωνία των πολιτών. Το ίδιο το οργανωμένο κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία εκπροσωπείται σήμερα και από όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι θα έχουν το δικό τους σημαντικό, ξεχωριστό ρόλο να παίξουν σε αυτές τις επετειακές οργανώσεις και η επίσημη Πολιτεία δια του Υπουργείου Πολιτισμού, δια του Υπουργείου Εσωτερικών, σε μια γόνιμη σύνθεση… Χρέος μας, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε αφετηρία μιας αντίστροφης διαδρομής εθνικής αυτογνωσίας».
Η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού ετοιμάζεται για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου ενώ μίλησε αναλυτικά για τη σημασία της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και της Μάχης των Θερμοπυλών: «Αφού, λοιπόν, οι Θερμοπύλες εκπλήρωσαν την ηθική προϋπόθεση στήνοντας το βωμό της θυσίας που απαιτούσε η θεμελίωση της «αρετής», η Σαλαμίνα έγινε ο τόπος όπου η αρετή αυτή μετουσιώθηκε, λαμβάνοντας την έτερη, συμπληρωματική της υπόσταση της «ελευθερίας». Ενσαρκώνοντας την αρετή, οι Έλληνες πέτυχαν το φαινομενικά ακατόρθωτο, το θαύμα: Υπερέβησαν τα τυπικά ανθρώπινα μέτρα, κατανίκησαν τη λογική των αριθμών και δημιούργησαν την κρίσιμη εκείνη καμπή στον αγώνα, που θα τους επέτρεπε αμέσως μετά στις Πλαταιές με ανανεωμένη πίστη και ελπίδα να διεκδικήσουν ισότιμα, να ανακτήσουν και να παγιώσουν την ελευθερία τους. Εδώ και 2500 χρόνια, ο Δυτικός κόσμος και ο Ελληνισμός αναγνωρίζουν στο θαύμα της Σαλαμίνας ένα γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση και εμπέδωση του αναδυόμενου πολιτισμού τους, λειτουργώντας καταλυτικά για τη φιλοσοφική, την πολιτική και την καλλιτεχνική έκρηξη που ακολούθησε υπό τη φυσική και πνευματική ηγεσία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο θρίαμβος της Σαλαμίνας αφενός διέσωσε τον Ελληνισμό, αφετέρου κατέστησε αυτά τα πολιτιστικά επιτεύγματα εφικτά».
Η κυρία Βαρδινογιάννη από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο που έθεσε υπό την αιγίδα του τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή, ενώ τόνισε ότι το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» θέτει ως στόχο η σημαντική αυτή επέτειος να καταστεί κτήμα της νέας γενιάς:
«Νιώθω βαθύτατη τιμή και θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την σημαντική αποστολή που μου αναθέτει. Αποτελεί για μένα χρέος και μεγάλη ευθύνη να εργαστώ για τη χώρα μου και με χαρά θα συνεργαστώ με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για να οργανώσουμε από κοινού αυτόν τον εορτασμό. Έναν εορτασμό που πρέπει να μιλήσει στη σύγχρονη εποχή. Με σύγχρονους όρους για τις πανάρχαιες αξίες που όμως είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της Δημοκρατίας που είναι ευθύνη όλων μας. Οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα υπάρχουν και σήμερα, και ως έννοιες είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι στον εορτασμό μας για την Επέτειο των 2500 χρόνων οφείλουμε πάνω από όλα να δώσουμε σφραγίδα ιδεολογική και εθνική, προωθώντας όμως συγχρόνως μια πολιτική ανάδειξης των ιστορικών περιοχών όπου γράφτηκε η ιστορία. Από την πλευρά του Ιδρύματός μας, στόχος μας είναι μέσα από Επετειακές Εκδηλώσεις να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς. Με δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας, σκοπεύουμε να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες αφορμές για να αναλύσουν την ιστορία και να εμπνευστούν από τους συμβολισμούς της. Να ενδυναμώσουν την εθνική τους συνείδηση και να δημιουργήσουν με τη δική τους γλώσσα και φαντασία την αυριανή δημοκρατία[…] Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν τόπος διαλόγου. Εύχομαι οι εκδηλώσεις μας να ανοίξουν έναν τέτοιο διάλογο Δημοκρατίας που εδράζοντας στο χθες, θα συμβάλει στην κατανόηση του σήμερα, με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία και το χτίσιμο ενός καλύτερου Αύριο για όλους τους λαού του κόσμου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το Αισχύλειον «Ίτε Παίδες Ελλήνων».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κύριος Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μάλιστα έκλεισε την εκδήλωση απαγγέλοντας ένα απόσπασμα από την τραγωδία «Πέρσες» του Αισχύλου.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία Πρέσβεων και προσωπικοτήτων από το εξωτερικό όπως: ο πρώην Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Mladen Ivanic, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yushchenko, μαζί με τη σύζυγό του Katheryna Yushchenko, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Zlatko Lagumdzija και η πρώην Πρωθυπουργός της Κροατίας Jadranka Kosor.