Ηχηρή παραίτηση στην ΕΚΤ με φόντο τον «πόλεμο» για το νέο QE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κόντρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και ειδικά την απόφαση για επαναφορά του «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να λαμβάνει νέες διαστάσεις, μετά και την παραίτηση ενός από των πλέον προβεβλημένων στελεχών.

Ο λόγος για την Γερμανίδα Ζαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, μέλος τόσο του εκτελεστικού όσο και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2014 και αντιπροέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Με ξεχωριστή παρουσία στην ομάδα «γερακιών» και έχοντας επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις για τα περιθώρια χαλάρωσης της πολιτικής ή φόβους για τις παρενέργειές της, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί πριν από τη λήξη της θητείας της.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι την ευχαρίστησε για τον καθοριστικό ρόλο, που είχε στην καθιέρωση της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας- ενός από τα σημαντικότερα βήματα στο δρόμο προς την τραπεζική ένωση, αλλά και για την «ακλόνητη δέσμευσή της στην Ευρώπη». Δεν ανέφερε ωστόσο κανέναν λόγο για την παραίτηση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα- περισσότερο από δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας της ως ενός από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και η μόνη γυναίκα μεταξύ των συνολικά 25 αξιωματούχων, που απαρτίζουν και το Δ.Σ..

Η ίδια η Λάουτενσλαγκερ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, ενώ αρνήθηκε να κάνει το όποιο σχόλιο σε σχετικό αίτημα του Reuters. Ωστόσο όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι η παραίτησή της έρχεται στον απόηχο της συνεδρίασης της 12ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία όπως αποκαλύφθηκε το 1/3 των μελών τάχθηκε κατά της απόφασης για επαναφορά του QE από το Νοέμβριο, έστω και σε μικρή κλίμακα.

Σύμφωνα με τους Financial Times στην επίμαχη συνεδρίαση ήταν από τα στελέχη, που εξέφρασαν ανοιχτά την κάθετη αντίθεσή τους, με σειρά επιχειρημάτων και όχι απλά καταψήφισαν. Έκτοτε δημοσίως κατά του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης έχουν ταχθεί επίσης οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Αυστρίας.

Να θυμίσουμε δε ότι το 2011 ήταν και πάλι ένας Γερμανός, ο Γιούργκεν Σταρκ, που παραιτήθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλησε να πολεμήσει την κρίση χρέους. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η παραίτηση του Άξελ Βέμπερ από την διοίκηση της Μπούντεσμπανκ, εξαιτίας ακριβώς της σφοδρής αντίδρασής του στην στρατηγική της ΕΚΤ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ