Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή.
Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής.
Η χώρα μας θεωρεί αναλφάβητο όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης.
“Ο κόσμος μας είναι πλούσιος και ποικίλος με περίπου 7.000 ζωντανές γλώσσες, οι οποίες αποτελούν όργανα επικοινωνίας, συμμετοχής στη δια βίου μάθηση και συμμετοχής στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας. Η ενσωμάτωση της γλωσσικής πολυμορφίας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του αλφαβητισμού είναι επομένως ένα βασικό μέρος της ανάπτυξης κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς που σέβονται την «ποικιλομορφία» και τη «διαφορά», υποστηρίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Audrey Azoulay, Γενικός Διευθυντής, Μήνυμα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αναλφαβητισμού.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού (94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. 560 χιλιάδες ελληνίδες δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).
https://en.unesco.org/commemorations/literacyday