«Η Ελλάδα ζητά στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de σε δημοσίευμα αναφορικά με τα όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στην καγκελαρία.
«Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θέλει να εφαρμόσει πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από αυτές που επέβαλε η ΕΕ (…) Γι αυτό χρειάζεται τη Γερμανία στο πλευρό του», σημειώνει η ιστοσελίδα συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδα «ανακοίνωσε ότι θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων και να μη μιλά πλέον μόνο για την αποπληρωμή του χρέους και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα αλλά και για τους αναπτυξιακούς στόχους».
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «Ο Μητσοτάκης δεν βλέπει την ανάγκη για μια ελάφρυνση χρέους» αφού όπως δήλωσε η Ελλάδα θα επιτύχει τους φιλόδοξους οικονομικούς στόχους της για το 2019 και 2020. Από την πλευρά της η καγκελάριος γράφει το δημοσίευμα «επαίνεσε το οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και θεωρεί ότι «οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι καλές (…) αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν».
Focus: Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τη γραμμή Τσίπρα στο θέμα των επανορθώσεων
Το Focus Online από την πλευρά του εστιάζει στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το οποίο ναι μεν δεν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών, ωστόσο τέθηκε ως ερώτηση από δημοσιογράφο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί. Με την καγκελάριο Μέρκελ θέλει να κοιτάξουν πια στο μέλλον. Υπάρχει ωστόσο ένα ευαίσθητο ζήτημα από το παρελθόν, που βαραίνει τις σχέσεις», σημειώνει το Focus αναφέροντας στη συνέχεια: «Πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιθυμεί να διαπραγματευθεί με τη γερμανική κυβέρνηση την αποκατάσταση των πολεμικών ζημιών που προκάλεσε η Γερμανία. Μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ ο συντηρητικός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να συμφωνεί με το σχετικό αίτημα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης, η οποία είχε ως παραλήπτη τη γερμανική κυβέρνηση πριν από περίπου πέντε μήνες.»
Το Focus υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα απηύθυνε πέρυσι τον Απρίλιο προς τη γερμανική κυβέρνηση ρηματική διακοίνωση ζητώντας επισήμως την έναρξη διαπραγματεύσεων για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων» και προσθέτει ότι «ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είχαν ψηφίσει υπέρ αυτής της κίνησης στο κοινοβούλιο, ωστόσο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι τώρα για το θέμα». Μάλιστα, όπως σημειώνει το Focus, μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ «κατέστησε πλέον σαφές ότι θα συνεχίσει την γραμμή Τσίπρα σε αυτό το ζήτημα. Και τόνισε ότι το δύσκολο κεφάλαιο των επανορθώσεων μπορεί να κλείσει σύντομα».
Στη συνέχεια το Focus αναφέρεται στην πάγια γερμανική γραμμή ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4 που υπεγράφη το 1990 ως συνέπεια της Γερμανικής Επανένωσης. «Εντούτοις στις τότε διαπραγματεύσεις δεν συμμετείχαν πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τους ναζί όπως και η Ελλάδα και η Πολωνία που βρέθηκαν υπό κατοχή». Τέλος, όπως σημειώνει το άρθρο, η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής σε γνωμοδότησή της υποστηρίζει ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι και δεσμευτική».
dw