Όταν η τεχνολογία εμπνέεται από την φύση. Ερευνητές στην Ιταλία δημιούργησαν ένα λεπτό ελικοειδές ρομπότ που μιμείται την κίνηση του βλαστού στα αναρριχώμενα φυτά. Η εφεύρεση αξιοποιεί το φυσικό φαινόμενο της ώσμωσης.
«Εφηύραμε το πρώτο ρομπότ – tendril, που χρησιμοποιεί την αρχή της ώσμωσης, δηλαδή την ικανότητα των φυτών και τελικά όλων των κυττάρων, να διαφοροποιούν την υγρασία τους, την ποσότητα νερού που διαθέτουν. Βασίζεται στη συγκέντρωση ιόντων. Με άλλα λόγια, το νερό μετακινείται από μια ζώνη χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ιόντα σε μια ζώνη με υψηλότερη συγκέντρωση ιόντων. Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ροή του νερού για να παράξουμε κίνηση», εξηγεί η Μπάρμπαρα Ματσολάι, βιολόγος του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Πίζα.
Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ρομπότ που έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν επιφάνειες πάνω στις οποίες προσκολλώνται αλλά και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον.
«Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, οι βλαστοί σχηματίζουν σπείρα γύρω από ένα στήριγμα, κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για την επόμενη φάση της ανάπτυξής τους, τότε κάνουν αναστροφή», λέει ο Εντοάρντο Σινιμπάλντι, μηχανικός στο ΙΙΤ.
Μια πολύ σημαντική εφαρμογή για το ρομπότ αυτό είναι η κατασκευή προσθετικών μελών που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του ασθενή και προσαρμόζονται σε αυτές.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9RUgBy37xdU&w=711&h=400]