https://youtu.be/USMjfC0z_ww
Το Χονγκ Κονγκ φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των πόλεων με το ακριβότερο κόστος ζωής για τους ξένους εργαζόμενους. Το ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο, εκτόπισε από την πρώτη θέση τη Λουάντα γεγονός που αποδίδεται στην υποτίμηση του νομίσματος της Ανγκόλας, η οποία και ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη όσων είχαν στα χέρια τους ξένο συνάλλαγμα.
Οι ασιατικές πόλεις καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στο top 10 της έρευνας της εταιρείας συμβούλων Mercer για το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο το 2018.
Στην Ευρώπη οι πιο ακριβές πόλεις είναι η Ζυρίχη η οποία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, η Βέρνη που βρίσκεται στην 10η, η Γενεύη στην 11, η Κοπεγχάγη στην 14η και το Λονδίνο στην 19η θέση.
Ανοδικό το κόσμος ζωής και στη Λισσαβόνα που περιλαμβάνεται πλέον στις 100 ακριβότερες πόλεις.
Στον αντίποδα στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης το Σαράγεβο, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια και τα Σκόπια.
Είναι οι πόλεις με το χαμηλότερο κόστος στέγασης, των μεταφορών, των τροφίμων, των ειδών ένδυσης, των οικιακών ειδών και της ψυχαγωγίας.
Πόλεις που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε εργαζόμενους του εξωτερικού
Ο μέσος όρος ενοικίων στο Βουκουρέστι ανέρχεται στα 350 ευρώ και το φαγητό έξω είναι αρκετά φθηνό με ούτε 5 ευρώ το γεύμα σε ένα απλό εστιατόριο. Η μηνιαία κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κοστίζει 12 ευρώ, οι μισθοί, όμως, παραμένουν χαμηλοί στις περισσότερες περιπτώσεις, φτάνοντας τα 300-400 ευρώ.
Λιγότερο από πέντε δολάρια στοιχίζει ο καφές σε Λουάντα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Απαγορευτικό το κόστος στην Σεούλ καθώς η τιμή του εκτοξεύεται πάνω από 10 δολάρια.
Πάνω από 10 δολάρια πρέπει να πληρώσει κάποιος για ένα χάμπουργκερ στη Λουάντα και τη Ζυρίχη ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Παρίσι.
Το Λονδίνο είναι η ακριβότερη πόλη για κινηματογράφο… ενώ Παρίσι και Χονγκ Κονγκ στα καύσιμα.
Η Mercer χρησιμοποιεί τη Νέα Υόρκη ως βάση για όλες τις συγκρίσεις και μετράει τις αλλαγές ισοτιμίας των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Η έρευνα του 2018 ανέλυσε 209 πόλεις σε πέντε ηπείρους, μετρώντας το συγκριτικό κόστος σε κατοικία μεταφορές, σίτιση και ένδυση.